13 fakta du kanskje ikke visste om hjertet

Livsstil & Helse
13 fakta om hjertet

Hvorfor er risikoen for hjerteinfarkt størst på julaften klokken 22:00? Stemmer det at hjertet har en medfødt pacemaker? Og kan man egentlig dø av hjertesorg? Her kan du lese 13 fakta du kanskje ikke visste om hjertet.

  1. Hjertet er en muskel som ikke er viljestyrt.

    Det vil si at du ikke kan bestemme at hjertet ditt skal bevege seg, som du kan med for eksempel ryggmusklene dine.

  2. Hjertet ligger inni en pose.

    Denne hjerteposen heter perikardiet, og har som hovedoppgave å beskytte hjertet ditt. Posen inneholder også en tyntflytende væske som gjør at hjertet ditt kan slå uten friksjon.

  3. Du kan dø av hjertesorg (Takotsubo, Broken Heart Syndrome).

    Når hjertet angripes av enorme mengder stresshormoner, som ved for eksempel sorg, kan det til slutt slutte og slå. Symptomene ved Takotsubo og hjerteinfarkt er nesten identiske, men ved Takotsubo svulmer hjertets største pumpestasjon opp og får en krukkelignende form som påvirker det til ikke å pumpe. 9 av 10 som rammes av Takotsubo er kvinner, og majoriteten er mellom 60-75 år.

     
  4. Diskolåten «Stayin´ Alive» har den perfekte rytmen for brystkompresjoner.

    Den har 103 slag i minuttet og hjelper deg å holde en jevn takt hele tiden, noe som er viktig for at oksygen skal fortsette å sendes ut i kroppen.

  5. Menn har større hjerte enn kvinner.

    Derfor har de også vanligvis lavere puls, fordi hjertet trenger ikke å slå like ofte for å sende nok blod ut i hele kroppen.

  6. Hjertet er programmert til å sende masse blod til nyrene.

    Nyrene fungerer nemlig som blodets rensesystem. Hjertet pumper totalt ca 7200 liter blod per døgn, og sender hele 1440 av de til rens hos nyrene. Det vil si at ca 20% går til nyrene.

  7. Hjertet har en medfødt pacemaker.

    Den heter sinusknuten, og ligger i hjertets høyre forkammer. Der utløser den elektriske støt som er starten på et hjerteslag. Det gjør den selv om hjertet ditt mister kontakten med nervesystemet, som for eksempel ved en hjertetransplantasjon.

  8. Hjerte- og karsykdommer står for flest dødsfall i Norge.

    Bare i Norge får ca 3000 mennesker hjertestans hvert år, og kun 10% av de overlever. For voksne som får hjertestans er det livsviktig med brystkompresjoner.

     
  9. En god latter er godt for hjertet ditt.

    Når du ler reduseres produksjonen av stresshormonet kortisol. Studier viser også at en god latter kan redusere betennelser i pulsårene.

  10. Hjertet er like stort som knyttneven din..

    .. veier ca 350 gram og ligger godt beskyttet bak ribbeina og brystkassen – med hovedvekten på venstre side av brystbeinet. Hos 1 av 10.000 mennesker ligger hjertet på høyre side. Denne tilstanden heter «situs inversus».

  11. Det skjer flest hjerteinfarkt på mandager og risikoen for hjerteinfarkt er størst på julaften klokken 22:00.

    Det skiller seg fra hjerteinfarkt ellers på året. Da er nemlig risikoen størst på morgenen. Det antas at følelsesmessig stress og angst bidrar til forhøyet risiko, i tillegg til fet mat og alkohol. 



  12. Hjertet har 4 kammer

    To kammer ligger på venstresiden og to kammer på høyresiden. Hver side har et eget atrium (forkammer) og ventrikkel (hjertekammer).

  13. Tidlig hjerte- og lungeredning øker sjansen for overlevelse 2-3 ganger.

    Det er livsviktig at en person som har hjertestans får hjerte- og lungeredning så fort som mulig. Brystkompresjoner bør startes med en gang du har varslet 113. Det tar kun 5 minutter før kroppen begynner å få varige som følge av oksygenmangel ved ubehandlet hjertestans. Hvert minutt teller!


Kanskje du også er interessert i: Dette bør du vite om blodpropp

 

Oppdatert september 2021

Kilder: Nhi.no, UIT.no, ahajournals.org, healthline.com, forskning.no, NCBI, helsenorge.no, ihl.no

Relaterte tips & råd