6 råd til deg med pigmentflekker

Hud

Solen er fantastisk. Den er den viktigste kilden til vitamin D og har beviste positive effekter på humøret vårt. Vi trenger solen. Men det er også viktig med sunt solvett, først og fremst for å unngå økt risiko for hudkreft, føflekkreft og tynn, tørr og grov hud. 

Visste du at solen stimulerer produksjon av pigmentstoffer i huden din? 

For mye soleksponering uten tilstrekkelig beskyttelse kan også føre til ujevn pigmentering, og selv om solutløste pigmentflekker ofte ikke er farlig, opplever mange pigmentflekker som sjenerende. Det er vanlig at pigmentflekkene blir mer synlige i sommerhalvåret, og du kommer langt ved å forebygge allerede nå. 

Her kommer 6 råd til deg som både vil dempe pigmentflekker og forebygge nye:

1. Solfaktor, solfaktor, solfaktor

Solutløste pigmentflekker er den vanligste formen for pigmentflekker, og oppstår når huden utsettes for langvarig soleksponering. Solen skaper nye pigmentflekker og forverrer de du allerede har. Bruk solkrem med høy, bredspektret beskyttelse hele året. Det finnes solkremer som er spesielt utviklet for hud som er ekstra utsatt for pigmentforandringer. 

2. Husk forskjellen på UVA og UVB-stråler

UVA-strålene går dypere i huden og ødelegger bindevevet slik at det mister sin spenst og elastisitet. UVA-strålene er aktive hele året, og verken skyer eller vinduer blokkerer de. En enkel huskeregel er «A for Aging.» UVA-strålene gjør huden vår eldre.  

UVB-stråler gir solforbrenning og skader overhuden. UVB absorberes direkte av DNA og kan medføre vedvarende forandringer i arvematerialet vårt. Hudcellene vil dele seg unormalt og dermed vil celleskadene vise seg som tørr, tynn, grov og læraktig hud, med ujevn pigmentering. I verste scenario kan det utvikles såkalte solare keratoser (eller aktinisk keratose, godartet svulstvev), og i sjeldnere tilfeller hudkreft. En enkel huskeregel er «B for Burning». UVB-strålene «brenner» huden vår. 

SPF faktoren som står på solkremen din indikerer alltid beskyttelse mot UVB-stråler. Dersom solkremen har en ring rundt symbolet «UVA» betyr det at solkremen oppfyller vilkårene for UVA-beskyttelse, som er minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. Dette er viktig å tenke på i valg av solkrem.

3. Bruk milde produkter som ikke irriterer huden

Sterke produkter eller produkter med parfyme kan skade, irritere eller gjøre huden sensitiv og forårsake PIH (Postinflammatorisk hyperpigmentering). PIH er vanligvis flate, rødbrune eller rosa flekker som sitter der en skade har vært tidligere. 

4. Brune flekker på huden kan også skyldes hormoner

Denne typen pigmentflekker heter melasma, og er helt ufarlige. Ifølge NHI får opptil syv av ti gravide kvinner melasma (kloasma), grunnet hormonforandringer. P-piller kan også gi økt risiko for melasma. Melasma forverres, akkurat som andre pigmentflekker, når huden utsettes for UV-stråler. Kvinner som føler seg plaget av melasma og bruker p-piller kan ta kontakt med legen sin for å undersøke andre prevensjonsalternativer. 

5. Syrebehandlinger kan hjelpe

Syrer eksfolierer huden og kan dempe pigmentflekker, ettersom de bidrar til nydannelse av frisk hud. Se etter eksfolierende syrer som glykolsyre, salisylsyre og melkesyre. C-vitamin har også en fornyende effekt på huden. Det er svært viktig å bruke syrene rett. Syrer gjør nemlig også huden solsensitiv. Det er viktig å bruke solbeskyttelse både under og etter en syrebehandling.

6. Bruk solhatt eller caps for å beskytte ansiktet ditt

Da skaper du mest mulig skygge uansett hvor du går. 

Viktig! Pigmentflekker som endrer seg, har ujevn form, ulike farger eller sårdannelse skal alltid undersøkes av lege for å utelukke ondartet sykdom. 

For å se vårt utvalg av produkter mot pigmentflekker, klikk her.

Kilder: Lommelegen, NHI, Tidsskriftet.no (Den norske legeforening) 

Relaterte tips & råd