8 fakta om 8 reseptfrie pollenallergimedisiner

Livsstil & Helse
Allergisk jente som blåser seg i nesen.

Målet med en allergibehandling er alltid at du skal ha så lite plager som mulig, og i norske apotek finnes flere gode reseptfrie alternativer å velge mellom. Allergimedisiner er laget for å dempe og redusere allergiske plager, men det finnes likevel noen forskjeller som er verdt å legge på minnet. Her kan du blant annet lese hvilke som demper røde øyne, er egnet for gravide og ammende, er laktosefrie eller mindre søvndyssende. 

1. Telfast allergitabletter

Telfast er reseptfrie allergitabletter som inneholder antihistaminet feksofenadin.

Feksofenadin er et moderne antihistamin som er lite søvndyssende. Telfast allergitabletter er også laktosefri. Dette kan med andre ord være et bra valg for pollenallergikere som har opplevd å bli trøtt av andre allergitabletter, samt for laktoseintolerante pollenallergikere. Telfast kan brukes av voksne og barn over 12 år.

2. Zyrtec allergitabletter

Zyrtec er reseptfrie allergitabletter som kan brukes av voksne og barn over 6 år.

Zyrtec inneholder antihistaminet cetirizin som er et veldokumentert antihistamin med lang brukstid. Det passer for de fleste og er ofte førstevalget for gravide og ammende. Det kan være verdt å vite at cetirizin har noe hyppigere sederende effekt enn nyere antihistaminer som, for eksempel, feksofenadin.  

3. Cetirizin Sandoz allergitabletter

Cetirizin Sandoz inneholder det samme velkjente og veldokumenterte antihistaminet som Zyrtec, nemlig cetirizin.

Cetirizin lindrer symptomer i nese og øyne ved allergi og er i følge RELIS trygt å bruke for både ammende og gravide. På samme måte som Zyrtec, kan Cetirizin Sandoz tabletter ha noe hyppigere søvndyssende effekt enn nyere antihistaminer som, for eksempel, Telfast. Cetirizin kan brukes av voksne og barn over 6 år.

4. Lomudal øyedråper i endosebeholdere

Lomudal øyedråper inneholder kromoglykat som stopper kroppen fra å bygge opp en allergisk reaksjon ved å forhindre frigjøringen av histamin.

Endosebeholderne er uten konserveringsmiddel og derfor egnet for de som bruker kontaktlinser. Dråpene bør brukes forebyggende for best effekt.

5. Zaditen øyedråper

Zaditen er reseptfrie øyedråper som brukes til behandling av kløende, rennende, røde eller hovne øyne ved pollenallergi, hos voksne og barn over 6 år.

Zaditen inneholder ketotifen, et antiallergisk middel som effektivt lindrer allergiske plager i øynene med sin dobbeltvirkende effekt.
Ketotifen virker både ved å hemme frigjøringen av histamin fra histaminproduserende celler, samt blokkerer histaminreseptorene slik at virkningen av histamin motvirkes. Dråpene inneholder også glyserol, som virker fuktende og smørende på øynene. Dette vil hindre at øynene tørker ut som en følge av hyppig kløe. 

6. Spersallerg øyedråper

Spersallerg øyedråper inneholder antihistaminet antazolin som beskytter øynene ved å hemme effekten av histaminer.

Øyedråpene inneholder tetryzolin som demper rødhet i øynene ved å virke sammentrekkende på synlige utvidede blodkar. Personer som bruker kontaktlinser, bør bruke Spersallerg øyedråper i engangspipetter. Personer med glaukom bør ikke bruke Spersallerg øyedråper uten å konferere med legen.

7. Livostin nesespray

Livostin er en effektiv nesespray med antihistaminer, og selv om den anti-allergiske effekten inntrer relativt raskt bør nesesprayen brukes forebyggende slik at man kan bygge opp en bedre beskyttelse mot pollen.

8. Nasacort nesespray

Nasacort er en nesespray som inneholder virkestoffet triamcinolonacetonid som er et kortison.

Kortison har en betennelsesdempende effekt og er ofte derfor mer effektiv for å dempe allergiplager som allerede har oppstått. Kortison kan også hjelpe allergikere som har sterke symptomer og alvorlige plager. Allergimedisiner med kortison bør brukes i så liten dose som mulig. Nasacort kan brukes av voksne over 18 år.

Uansett hvilke allergimedisiner du bruker er det viktig å lese pakningsvedlegget nøye før bruk. Dersom du har nyre- eller leverproblemer eller bruker andre medisiner skal du alltid rådføre deg med legen din før du tar allergitabletter. Det samme gjelder hvis du driver med aktiviteter eller har et yrke som krever god reaksjonsevne. Spesielt utsatte pasientgrupper rådes alltid til å konferere med legen sin eller apoteket. 

Du kan også ta kontakt med oss i Apotekfordeg slik at du kan få veiledning av våre farmasøyter, enten du trenger informasjon om dine allergimedisiner på resept, eller informasjon om reseptfrie allergimedisiner og de forskjellige virkestoffene.

Her kan du lese mer om pollenallergi

 

Oppdatert mars 2021

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Quality-Approved-badge-120px-2.jpg

Kilder: Helsenorge.no, RELIS, Felleskatalogen.no

 

Relaterte tips & råd