Alt vi vet om BA.2.75- Centaurus

Smittevern
Alt vi vet om BA.2.75- Centaurus

BA.2.75 er en variant av omikron som sprer seg i Norge, Europa og mange andre land i verden. 

BA.2.75 er den siste undervarianten blant mange varianter som BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 og BA.5. Det første tilfellet dukket opp i sørlige Afrika i slutten av november 2021, og har siden da utviklet seg til et slektstre som fortsetter å vokse. Det første tilfellet av BA.2.75 dukket opp i India i mai 2022.

I Norge er det per skrivende stund fremdeles BA.5 som dominerer, og utgjør ca. 90 % av smittetilfellene her i landet. Ifølge WHO har vi ikke nok data til å vite hvor alvorlig BA.2.75 er, men det vi vet så langt er at BA.2.75 har flere mutasjoner og raskere smitte enn BA.5.

Ifølge FHI har Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nylig kategorisert BA.2.75 som en variant av interesse, og bedt landene i Europa om å være årvåkne.

BA.2.75 mer smittsomt enn andre omikronvarianter?

BA.2.75 har noen forandringer i antigene seter i spikeproteinet i forhold til BA.2, som betyr at den kan øke evnen til å omgå immunitet fra vaksine og tidligere infeksjoner, sier seniorrådgiver i FHI Torstein Aune til NTB. 

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er det usikkert hvor mye mildere de nye omikronvariantene er, på grunn av at de fleste som blir smittet er vaksinert. I 2020-2021 var ingen beskyttet med vaksine.

Det kan se ut som at den nye varianten har flere likhetstrekk med BA.5 og de andre omikronvariantene. En mutasjon som gir mildere sykdom og raskere smitte kan være et tegn på en koronavariant som vil være kompatibel med et samfunn uten restriksjoner, uttaler seniorforsker Gunnveig Grødeland.

Opprinnelse til navnet «Centaurus»

Den nyeste omikronvarianten BA.2.75 har blitt kalt «Centaurus» på sosiale medier. Det var først på Twitter at Xabier Ostale kalte den nye varianten for Centaurus via en tweet, etter den greske faren til de mystiske kentaurene. Selv om det er et fengende navn, er det enda ikke offisielt. Les mer her

Symptomer på BA.2.75 «Centaurus»

Ifølge den britiske studien «ZOE Covid» er symptomene på BA.2.75 «Centaurus» noe av de samme som tidligere varianter. Men nattesvette og alvorlig tretthet (spesielt på morgenen) skilte seg noe ut fra de andre variantene som de vanligste symptomene.

•    Alvorlig tretthet, spesielt på morgenen (selv etter god natts søvn)

•    Nattesvette

•    Sår hals

•    Tett neste

•    Tørr hoste

•    Forkjølelse

Fjerde dose koronavaksine

FHI anbefaler alle over 75 år å ta en ny oppfriskningsdose (4. dose) av koronavaksinen. Det blir anbefalt at aldersgruppen 65-74 år og 18-74 år venter med vaksinering til september. Vaksinetime kan bestilles her.

Selvtest som påviser BA.2.75

Det er ikke mulig å vite om du har influensa eller covid-19 med mindre du tar en test. Dersom du har covid-19 og ønsker å teste hvilken variant du har, må det tas en PCR- test som sendes for gen sekvensering. I vårt nettapotek kan du kjøpe rimelige selvtester som er trygge og sikre, og som kan påvise covid-smitte forårsaket av BA.2.75 og andre varianter. Velg blant Flowflex og Boson som er to av de mest solgte og mest kjente på markedet.

Flowflex selvtestene har en testnøyaktighet på hele 98,8% og en svartid på kun 15 minutter. Du kan ta en selvtest for å få bekreftet om du er smittet med korona. Prøven tas fra nesebor. 

For bedriftspakker se utvalget her.

Kanskje du også er interessert i dette: Alt vi vet om Omikron BA.5

Oppdatert august 2022.

Kilder: Forskning.no, FHI.no, Helsenorge.no, WHO.org 

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd