Chat with us, powered by LiveChat Barnemark (småmark, innvollsmark) | Apotek For Deg

Barnemark (småmark, innvollsmark)

Foreldre & Barn

Barnemark eller barneorm er små innvollsormer som kan infisere nedre del av tarmen hos mennesker. Tilstanden er ikke farlig, men er ubehagelig og kjennetegnes ofte av plagsom kløe, spesielt om natten. Alle kan smittes og barnemark går sjeldent over av seg selv og bør behandles samtidig som forebyggende tiltak iverksettes.

Hva er barnemark?

Barnemark, også kalt småmark eller oxyuris er en infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tykktarmen. Den gulhvite marken har en størrelse på 8-13 mm x 0,5 mm og ser ut som en tynn tråd. Mennesket er den eneste verten og en smittet person kan ha alt fra noen få, til flere hundre mark i tykktarmen. Barnemarken har en rikelig eggproduksjon og en eneste innvollsmark kan produsere flere tusen egg per dag. Hunnormene kommer ut om natten fra tykktarmen til endetarmsåpningen (anus) for å legge egg. Denne vandringen skaper en intens kløe og irritasjon som er plagsom, men ufarlig.

Eggene er modne etter noen få timer og kan smitte andre eller verten igjen via smittet mat, drikke eller hender slik at infeksjonen vedlikeholdes. Hele barnemarkens livssyklus tar omtrent 1 måned. Eggene klekkes vanligvis i tarmen der de utvikler seg og legger nye egg. De motstandsdyktige eggene kan overleve i opptil 3 uker utenfor kroppen, særlig ved høy fuktighet.

Barnemark smitter lett mellom familiemedlemmer i samme husstand og i nærmiljøet som barnehage og skole. Smitte forekommer hyppigst hos barn i alderen 5-10 år og sjeldnere hos barn yngre enn 2 år.

“Barnemark forekommer oftest blant skolebarn i alderen 5-10 år”

– Folkehelseinstituttet (FHI)

Hvordan får man barnemark?

Smitte av barnemark skjer fra endetarm til munn ved at man får i seg egg enten ved direkte eller indirekte overføring. Direkte overføring skjer når barnet klør seg og får egg på fingrene og stikker disse inn i munnen. Den indirekte overføringen skjer når barnet har egg under fingrene og sprer dette rundt i sine omgivelser, f.eks hvis de tar på noe, mat, kopper, leker osv. Du kan bli smittet hvis du berører ting som har blitt berørt av en med egg under fingrene og overfører dette til din egen munn. Den indirekte smitten kan også skje gjennom luften når eggene fester seg til støvkorn, virvles rundt og inhaleres og svelges. Det kan også skje ved toalettbesøk.

Fordi barnemark gir en intens kløe og irritasjon rundt endetarmsåpningen kan det være vanskelig å motstå å klø slik at man havner i en ond sirkel med smitte.

Hva er symptomene på barnemark?

Det er ikke alltid barnemark gir symptomer. Hvis du har symptomer, merkes det ved ubehag og kløe rundt endetarmsåpningen. Kløen kan være svært intens og området er ofte rødt og irritert. For barn som er for små til å si ifra, kan symptomer være at de er urolige eller har vanskeligheter med å sove om natten. 

“Symptomer på barnemark er ofte kløe og ubehag rundt endetarmsåpningen”  -Helsebiblioteket

Legen kan ofte diagnostisere sykdommen ved å høre på beskrivelsen av symptomene. Hvis legen er usikker kan det tas en såkalt “tape test”, der det festes en liten bit tape rundt anus. Tapen sjekkes deretter senere for mark under et mikroskop.

Hvordan behandler man barnemark?

Barnemark kan behandles med enten Vermox eller Vanquin. Dette er reseptfrie legemidler mot småmark og gis som tablett eller mikstur. Vermox er førstevalget, men begge er like effektive.

Vermox er førstevalget til voksne og barn over 2 år og finnes både som tablett og mikstur. Det aktive virkestoffet i Vermox er mebendazol som påvirker stoffskiftet til barnemarken slik at den dør og føres ut med avføringen. Dosering for voksne og barn over 2 år: 1 tablett eller 5 ml mikstur som engangsdose. For å bli kvitt infeksjonen er det viktig at hele husstanden behandles. Første behandling dreper kun barnemarken, men ikke eggene. Behandlingen skal derfor gjentas etter 2 uker for å fjerne nyutklekket mark og hindre ny infeksjon.

Vanquin kan brukes av voksne, gravide, ammende og barn som veier over 10 kg. Det aktive virkestoffet er pyrvinembonat, et rødt fargestoff som dreper småmarken og larvene slik at produksjonene av de smittsomme eggene avbrytes. Vanquin finnes som tabletter som doseres etter vekt: 1 tablett (50 mg) per 10. kg kroppsvekt. Følg doseringsskjema i pakningsvedlegget. Hele dosen skal tas på en gang. Siden første behandling ikke tar eggene er det viktig å gjenta behandlingen etter 2 uker for å fjerne nyutklekket mark. Vanquin har en sterk rødfarge som kan misfarge tenner og farge oppkast og avføring rød.

“Det skal gå 2 uker mellom første og andre dose av behandlingen.” – Helsenorge

Har du ytterligere spørsmål om riktig legemiddelbruk? Du finner mer informasjon i Felleskatalogens pasientutgave, eller ta gjerne kontakt med våre farmasøyter som har faglig kunnskap og som er her for deg.

Hvordan forebygge barnemark?

Det er lett å bli smittet dersom man bor veldig tett, eller under dårlige hygieniske forhold. Barnemark skyldes ikke dårlig hygiene, men hygieniske tiltak virker forebyggende. Her kommer 10 tips til forebyggende tiltak mot barnemark.

●     Vask hendene ofte og grundig, spesielt etter toalettbesøk, før du skal spise og når du lager mat. Har du ikke tilgang på til såpe og vann bør desinfeksjonsmiddel benyttes.

●    Hold neglene korte og husk å skrubbe nøye under neglene under håndvasken.

●     Prøv å forhindre at barnet biter negler eller sutter på tommelen.

●     Prøv å forhindre at barnet klør eller berører området rundt anus.

●     Sov i pysjamas eller tettsittende bukser. Skift undertøy og pysjamas daglig.

●     Under behandling av barnemark bør alt av sengetøy, håndklær og undertøy vaskes på høy temperatur.

●     Unngå å riste klær og sengetøy før vask slik at eggene ikke spres gjennom luften.

●     Vask godt rundt anus hver morgen. Ta gjerne en dusj for å fjerne nylagte egg.

●     Ved kløe kan småmarken eventuelt fjernes med bomullspinne e.l. Marken gjemmer seg gjerne i hudfoldene omkring tarmåpningen. Vask omhyggelig etterpå.

●     Husdyr rammes ikke av småmark, men egg kan likevel finnes i pelsen. Vask derfor hunder og katter oftere enn vanlig.

Barnemark smitter lett og det er derfor viktig at personalet i barnehage og skole får beskjed hvis barnet har barnemark. Barnet kan møte opp dagen etter påbegynt kur. Dersom egenbehandling ikke hjelper må man kontakte lege. Legen kan forskrive legemidler på resept.

Når bør lege kontaktes ved barnemark?

●     Dersom barnet er under 1 år eller veier mindre enn 10 kg.

●     Hvis egenbehandling ikke fungerer.

●     Hvis du er gravid i første trimester.

●     Dersom barnet ditt har kløe nedentil med ukjent årsak.

Oppdatert oktober 2020.

Kilder: Helsenorge.no, Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Felleskatalogen.no, Nasjonalbiblioteket nb.no, Helsebiblioteket Gode Råd.

Relaterte tips & råd