Behandling og forebygging av sår i hornhinne

Øyehelse
Behandling og forebygging av sår i hornhinne

Hornhinnesår er en av de vanligste årsakene til rødt øye. Sår i hornhinne kan oppleves som en svært smertefull tilstand. Det kalles også skrapeskader og er som oftest en avskrapning av et større eller mindre område av det ytterste laget på hornhinnen.

I tropiske områder er sår i hornhinne en svært hyppig tilstand og en viktig årsak til blindhet, blant annet hos barn med meslinger. I Norge har vi muligheten til å behandle hornhinnesår og infeksjoner med antibiotika, og dermed unngå de aller fleste tilfeller av blindhet.

Hva er symptomer på sår i hornhinne?

•     Umiddelbar og konstant smerte

•     Rødt øye

•     Lysskyhet

•     Tåreflod

•     Rennende øyne

•     Følelse av rusk på øyet

•     Tåkete syn

•     Hovent øyelokk

•     Melkeaktig puss

•     I noen tilfeller kan det være vanskelig å holde øyet åpent

Hvorfor får jeg sår i hornhinnen?

I over halvparten av tilfellene oppstår hornhinnesår som følge av andre overfladiske skader som at du får en gren, negl eller mascarabørste på øyet. Det er også mulig å få mindre partikler på øyet som skaper irritasjon. Prøv først å skylle ut fremmedlegemet med for eksempel saltvann. Vær svært varsom med å gni eller klemme på øyet da dette kan gjøre skaden dypere og mer alvorlig. Du skal aldri pirke borti med pinsett eller liknende, dette gjør kyndig helsepersonell for deg. Oppsøk hjelp umiddelbart for å få det undersøkt dersom du ikke opplever bedring, eller dersom symptomene forblir etter uttak av fremmedlegeme.

Kontaktlinsebrukere og sår i hornhinne

Den andre årsaken er bakterielle hornhinnesår som oftest oppstår hos kontaktlinsebrukere. En kontaktlinse kan gni mot øyets overflate. Dette kan skape en skade som kan gjøre det mulig for bakterier å trenge inn i øyet. Kontaktlinser kan også gi skader ved uforsiktig innsetting, uttaking eller langvarig bruk. I noen tilfeller kan det legge seg fremmedlegemer eller partikler under linsen som gnisser mot hornhinnen, og dermed skaper sår eller rifter.

Bakterier, sopp og virus

Den tredje årsaken er hornhinnesår som oppstår som ledd i en hornhinnebetennelse. Denne kan forårsakes av bakterier, men også virus eller sopp. Sår i utkanten av hornhinnen skyldes ofte en allergisk reaksjon på stoffer som er produsert av stafylokokkbakterier, men kan også være ledd i andre immunsykdommer som eksempelvis leddgikt. Også personer som ofte er plaget med forkjølelsessår kan oppleve hyppigere problematikk med hornhinnesår.

Hvordan utredes hornhinnesår?

Det er svært viktig at du tar umiddelbar kontakt med fastlege, optiker eller øyelege dersom du opplever symptomer på hornhinnesår slik at det kan undersøkes og eventuelt settes i gang med behandling. Alvorlige sår kan føre til permanent synstap dersom sårene ikke behandles raskt. Kyndig personell vil da dryppe øynene med et fargestoff kalt fluorescein for å se om det har oppstått et sår, og eventuelt hvor det ligger.

Hvordan behandles sår i hornhinnen?

Behandling avhenger litt av årsak, men det er svært vanlig med antibiotiske dråper for å sanere infeksjonen. Behandling med øyedråper med antibiotika er også viktig for å hindre sekundær bakterieinfeksjon, eksempelvis med Kloramfenikol øyesalve. Ved lettere skader er det ikke nødvendig med slik behandling. Du kan holde deg til smertestillende behandling med paracetamol, gjerne i kombinasjon med øyesalve, for eksempel med Vitapos øyesalve, eller Simplex øyesalve, mens skaden gror av seg selv. Dersom det er lite bedring, eventuelt forverring i løpet av de 1-3 første dagene kan det være nødvendig med mer omfattende behandling.

Kan jeg bruke kontaktlinser når jeg har sår i hornhinne?

Nei, dersom du opplever symptomer på hornhinnesår skal linsene tas av umiddelbart og kastes. Dette må gjøres selv om det oppleves smertelindrende med linsene på. Dette er kun fordi linsen fungerer som en slags «bandasje» da øyelokkene ikke treffer inntil såret. Kontaktlinser skal ikke tas på igjen før øyet er fullstendig tilhelet. I ekstreme tilfeller kan øyespesialist vurdere om det er nødvendig med terapeutiske bandasjelinser. Imidlertid er dette er en helt annen type linse enn den du bruker ellers.

God linsehygiene

Det er svært viktig med god linsehygiene og å unngå bruk av langtidslinser dersom dette er et gjentakende problem. Husk alltid god linsehygiene. Vask hendene godt før innsetting og uttaking, rengjør linseetui og bytt linser etter anbefalt hyppighet for den kontaktlinsen du bruker.

Hvor lang tid tar det før hornhinnesår forsvinner, og kan det komme tilbake?

Dette varierer, overfladiske sår repareres gjerne i løpet av 24 til 48 timer. Større eller dypere skader kan ta opptil 4-5 døgn før det er fullstendig tilhelet.

Du kan få tilbakevendende sår, og det kan da ta flere uker før skaden gror helt. Dette kan skje dersom du har fått et sår som rives opp igjen når du åpner øynene etter nattesøvn. For eksempel kan en liten del av et fremmedlegeme som fortsatt sitter på øyet, eller som fester seg til øyelokket mens du sover. Dermed rives hornhinnen opp når du åpner øynene om morgenen. Dette kan i sjeldne tilfeller oppstå flere uker etter at skaden først har skjedd. Noen ganger kan det skje selv om du ikke vet om en tidligere skade.

Kan sår i hornhinne gå ut over synet, og kan jeg bli blind?

Ja, dersom du får et dypt sår så kan det oppleves som forstyrrende i synsfeltet både mens skaden er der, men også av arr i ettertid. Det kan også, i svært sjeldne tilfeller, oppstå en bakterieinfeksjon i hornhinnesåret. En slik infeksjon kan medføre at det går hull på hornhinnen, og dermed at det oppstår et varig synstap. Dette skjer gjerne med kontaktlinsebrukere. Disse pasientene burde behandles med antibiotika og henvises direkte til øyelege for å minimere risiko for varig øyeskade.

En forsinket eller ufullstendig behandling kan føre til alvorlig synstap eller blindhet. Mer enn halvparten av de som blir blinde av hornhinnesår skyldes traumer og rifter fra fremmedlegemer. Det er ønskelig å gi pasienter en adekvat behandling innen 24 timer etter at skaden oppstår. Ofte har pasienter som blir blinde fått forsinket behandling, gjerne grunnet bruk av folkemedisin.

I utviklingsland er hornhinnesår en stor årsak til blindhet. Dette problemet kan minskes med svært enkel behandling. Derfor har flere fattigere land begynt opplæring i bruk av eksempelvis kloramfenikol. Dette har resultert i full tilheling av nesten alle pasienter med overfladiske hornhinnesår.

Kanskje du også er interessert i dette: Øyelokksbetennelse – hvorfor får jeg det?

 

Marie, optikeransvarlig

Oppdatert oktober 2021

Kilde: Tidsskriftet, NHI, SNL, Specsavers, Brilleland, Legehåndboka, Synsam

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd