Coxor – Kan redde liv

Medisin
Coxor - Kan redde liv

Ved mistanke om hjerteinfarkt teller hvert minutt, og rett behandling så fort som mulig er livsviktig. En god andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp fra ambulanse.

Vanlige tegn på hjerteinfarkt er:

Smerte eller ubehag i brystet

Ørhet, kvalme eller oppkast

Kjeve-, nakke- eller ryggsmerter

Ubehag eller smerter i arm eller skulder

Kortpustethet

Coxor er et nytt, norsk legemiddel som kan være en viktig bidragsyter i kampen mot minuttene ved hjerteinfarkt, og vil kunne redde liv. Det er et reseptfritt legemiddel, en beredskapsmedisin som tas ved mistanke om akutt hjerteinfarkt etter kontakt med 113, og før de ankommer stedet. Legemiddelet inneholder virkestoffet Acetylsalissylsyre som virker på blodcellene og forhindrer dannelse av blodpropp, noe som forlenger blødningstiden.

Coxor er enkel å bruke, og bra å ha i beredskap for akutt behov dersom akutt hjerteinfarkt skulle oppstå. Den er liten og hendig å ha med seg i lommen eller vesken. Kan brukes av voksne over 18 år. Flaskens kork er fylt med acetylsalissylsyre (ASA) i pulverform. I flasken er det oppløsningsveske. Ved å skru på korken faller pulveret ned i beholderen med oppløsningsvæsken. Denne væsken løser ASA opp på bare få sekunder. En randomisert studie viser opptaket av ASA hos personer som har drukket aspirin oppløst i væske, tre minutter etter inntak.

 

Kilder: Lommelegen.no, Felleskatalogen.no, dagensmedisin.no

Relaterte tips & råd