Chat with us, powered by LiveChat Fordeler med rosmarin i kosmetikk | Apotek For Deg

Fordeler med rosmarin i kosmetikk

Kosmetiske ingredienser
Fordeler med rosmarin i kosmetikk

Bruk av rosmarin går tilbake til oldtiden, og til og med i dag er den en ganske populær urt som brukes til ulike formål som matlaging, medisin og virkestoff i kosmetikk. Den eteriske oljen som utvinnes fra planten er kjent for å ha en rekke velgjørende egenskaper.

Rosamarin

Rosmarinus officinalis L. er en medisin- og urteplante som hører hjemme rundt Middelhavet, særlig på steinete strender ved havet. I dag dyrkes planten rundt om i verden. Den er en flerårig aromatisk plante, buskformet med grener fulle av blader, med en høyde på opptil to meter og grønne blader som utstråler en karakteristisk duft.

Hva består rosmarin av?

Rosmarin består av bioaktive molekyler, såkalte fyto-kjemikalier, som kan gi ulike farmakologiske effekter: antioksidant, anti-inflammatorisk, antimikrobiell og antitumor.

Romerne kalte planten ”ros marinus”, oversatt til norsk ”havets dugg”, og viser til det dugglignende utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses litt på avstand. I romertiden ble rosmarin sett på som et universalt legemiddel, noe også legene i middelalderens Europa gjorde. 

Rosmarin inngikk i de eldste parfymene vi kjenner til, og den aromatiske rosmarinoljen vet vi ble fremstilt allerede på 1300-tallet. Rosmarin er i mange deler av verden symbolet på vennskap, lojalitet og erindring. Urten blir tradisjonelt båret av sørgende ved begravelser og av bruden under bryllup.

Egenskaper og fordeler 

Basert på folkemedisinen og på nyere forskning har rosmarin mange unike egenskaper.

•    Gjennom århundrer har rosmarin blitt brukt i folkemedisin som et krampestillende middel, antirevmatisk middel og et middel som kan hjelpe ved diabetes, hjertesykdommer og lindre luftveislidelser.

•    Planteekstraktet kunne bidra til med å kontrollere dyslipidemi, og redusere risikoen for hjerteinfarkt, angina og hjerneslag.

•    Rosmarinus officinalis-ekstrakt i høyere konsentrasjoner har vist å kunne forstyrre blant annet utviklingen av tumorceller.

•    I en studie utført med rotter ble det påvist at R. officinalis L. ekstrakt viste egenskaper effektive mot angst. Forskning tyder på at ekstraktet kunne være et alternativ til konvensjonelle medisiner som kan føre til ulike bivirkninger og avhengighet.

•    I en annen studie ble det vist at den essensielle oljen av rosmarin har positiv effekt på det imaginære minnet. 

•    Under andre verdenskrig ble blandinger av rosmarinblader og einerbær brent på franske sykehus for å drepe bakterier.

•    En studie fra 2015 sammenlignet rosmarinolje med minoxidil, en populær hårvekstbehandling. Etter 6 måneder så begge gruppene betydelig økning i hårvekst. Studien antyder at rosmarinolje kan fremme hårvekst, men bare på lang sikt. 

•    Rosmarinolje kan muligens hjelpe mot alopesia areata (flekkvis hårtap).

•    Rosmarin virker effektivt mot akne.

•    Det ble vist at kremer med rosmarin og ringblomst kan redusere kontakteksem.

Fotprodukt som inneholder rosmarin

Gehwol Extra Fotkrem: En universell fotkrem med stort virkningsområde. Huden på føttene blir deodorisert og desinfisert. Produktet hindrer sviende føtter, fotlukt, hard hud, sår og gnagsår, samtidig som det gjør tørr, sprukken hud smidig.

Gehwol Fusskraft Blue: En fotkrem til tørr og sprukken hud. Kremen gir næringen huden trenger.Svettedannelsen normaliseres, samtidig som kremen hindrer at svetten løser seg opp. Lipid- og fuktighetsgivende krem som etterlater huden med en frisk følelse.

Gehwol Fusskraft Warming Bath: Varmende fotbad med urteekstrakter. De gode ingrediensene trekker hurtig inn i huden, og sørger for en spontan og vedvarende behagelig varme på føttene. Inneholder naturlige ekstrakter fra rosmarin og paprika, samt en kombinasjon av vitamin E og et vitamin i B-gruppen. Dermatologisk testet.

Kroppskrem som inneholder rosmarin

REN Atlantic Kelp Body Cream: En kroppskrem spesielt utviklet for å roe ned en stresset hud. Kremen inneholder magnesium og plankton-ekstrakt som nærer, reparer og gir liv til en skadet eller stresset hud. Den gjenoppretter fuktigheten og etterlater en jevn og myk hud.

Isispharma Secalia Balm: Mykgjørende og fuktighetsbevarende kroppskrem som styrker hudbarrieren og beroliger svært tørr, irritert og kløende hud. Velegnet til hud med atopisk eksem. Kremen har en behagelig konsistens som trekker raskt inn i huden og gir langvarig fukt i 8 timer. Kan brukes av hele familien, voksne, barn, baby og gravide. Hypoallergen, parabenfri og parfymefri. Klinisk testet på effekt og toleranse.

Hårprodukt som inneholder rosmarin

Löwengrip The Cure – Hair Oil: En fuktighetsgivende og glansgivende hårolje for normalt og farget hår.Håret blir mykt og lettere å gre, samtidig som det får et glansfullt og sunt utseende. Formelen er utviklet for normalt og farget hår. Sammensetningen av pasjonsfruktolje, tyttebærolje, solsikkeolje og rapsolje tilfører fuktighet, reparerer og mykgjør hårfibrene.

Little Green Lice Guard Detangler Spray: En fuktspray med balsam som bidrar til å stoppe hodelus.

Hudprodukter som inneholder rosmarin

NIOD Low Viscosity Cleaning Ester: En rens som regulerer talgproduksjonen, renser huden og fjerner makeup, samtidig som rensen respekterer hudens egen barrierefunksjon. Isolert sukker og estere fra avokado renser effektivt huden for makeup og urenheter.

Nimue Multi Day Plus: En dagkrem for en voksen og miljøskadet hud. Inneholder stamcellekompleks, innkapslede antioksidanter og AHA-Complex som pleier tørrhet, linjer og gir fornyet spenst.

Nimue Multi Night Plus: En intensiv behandlende nattkrem med 5 % AHA-Complex for voksen hud.

Kanskje du også er interessert i dette: Glyserin i hudplepleieprodukter

Oppdatert juli 2022.

Kilder: Rolv.no, mdpi.com, sciencedirect.com

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd