Har jeg corona eller influensa, eller er jeg bare lett forkjølet?  

Feber og forkjølelse
Har jeg corona eller influensa, eller er jeg bare lett forkjølet?

Hvis du stiller deg dette spørsmålet, er du ikke alene. Etter en tid med pandemi, nedstenging og hjemmekontor, har vi blitt vant til å høre ordet «Covid-19 og corona». Vi har testet oss, gått i karantene, kanskje du har bekjente eller venner som har fått påvist corona eller har du hatt corona selv?

Nå når vi skal tilbake til en normal hverdag, og vinteren kommer snikende med snørrete nese, sår hals og hoste, er det lett å stille seg spørsmålene: Har jeg corona eller er jeg forkjølet? Burde jeg være hjemme? Skal jeg teste meg?

Ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet, FHI, peker pilene oppover for vanlig luftveissykdom, mens for antall coronasmitte peker pilene i motsatt retning. Gjenåpningen av landet har satt sine spor, etter en tid med avstand og antibac. Tall fra FHI viser at det har vært en kraftig økning av vanlig forkjølelsesvirus de siste ukene.

Økning av forkjølelse og influensa

Som en følge av en rekke smitteverntiltak og restriksjoner de siste tidene, har vi vært mindre disponert for de vanlige luftveissykdommene. Og som et resultat av nedstenginger, spriting og avstand over lengre tid, mener Folkehelseinstituttet at befolkningen nå har lavere immunitet mot vanlig influensa. Det forventes en kraftig økning av luftveisinfeksjoner og RS-virus (respiratorisk syncytial-virus) i dette kommende vinterhalvåret (Vinter 21/22). Vi kan bli sykere enn det vi normalt ville blitt.

FHI anbefaler at du beskytter deg ved å ta den årlige influensavaksinen. Av denne grunn er det også viktig å teste deg slik at du får riktig behandling, enten du er smittet av forkjølelsesvirus, influensa eller covid-19.

Hva er forskjell på vanlig forkjølelse, influensa og corona?

Vanlig forkjølelse, influensa og corona er alle forårsaket av virus som må invadere en vertscelle hos både mennesker og dyr for å overleve. Alle disse virusene smitter via luftveien og dråper i luften. Disse virusene, spesielt coronaviruset, kan bli båret i luften over flere meters avstand, ofte minst 2 meter. Noen typer virus kan også smitte via overflate og gjenstander ved at du tar på en overflate med virus og overfører det til ansiktet og luftveien. Personer smittet med disse luftveisvirusene trenger ikke å ha symptomer for å kunne smitte infeksjonen videre. Opptil 1 av 3 personer som er smittet med Covid-19 merker ikke symptomer.

Forkjølelsesvirus

Over 200 ulike virus kan forårsake vanlig forkjølelse, men de mest vanlige er rhinovirus og coronavirus. Det finnes deriblant over 100 forskjellige rhinovirus som kan gi forkjølelse. Hvilke forkjølelsessymptomer du får er avhengig av type virus og hvordan immunsystemet ditt reagerer mot viruset.

Influensavirus

Influensa er en infeksjon i luftveiene som ofte kan oppstå som følge av at en person er blitt infisert med enten influensa A- eller influensa B viruset.

Coronavirus

Coronaviruset kan smitte både mennesker og dyr, og forårsaker alt fra milde luftveissykdommer til mer alvorlige sykdommer som MERS (Middle East Respiratory Syndrom) og SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom).

Det virker til at coronaviruset smitter lettere og sprer seg raskere enn influensa, og at det kan ta lengre tid før du får symptomer når du blir smittet med coronavirus, sammenlignet med influensa-virus. Av denne grunn kan en person som er smittet med covid-19 være smitteførende over en lengre periode i forhold til influensa.

Kan man skille mellom forkjølelse, influensa og corona basert på symptomer?

Basert på synlige symptomer er svaret ja, i noen få tilfeller. Men det er umulig å stille korrekt diagnose basert på kun symptomene. Det sikreste er at du tar en test for å bekrefte type virus du er blitt smittet med. På helseklinikker får du tatt en PCR-test som kan ta opp til noen dager før du får svar, men denne testen regnes for å være den sikreste og anbefales av helsemyndigheter.

Flowflex hurtigtest for Covid-19

Markedet har også etter hvert fått svært kvalitetssikrede og nøyaktige selvtester til hjemmebruk.

Hurtigtesten Flowflex fra Acon Biotech er regnet som en av de mest pålitelige selvtestene på markedet. Testen selges i hele Norden og Europa, med en nøyaktighet på 98,8 %. Nå får du kjøpt den i vårt nettapotek. Les mer om våre hurtigtester her.

Får du positivt resultat fra en hurtigtest, bør du alltid ta kontakt med legen din for oppfølging og endelig bekreftelse med en PCR-test. Hos Drop-In legene kan du enkelt bestille time for å ta PCR-test, les mer her.

Hva er vanlige symptomer på forkjølelse?

Typiske symptomer på vanlig forkjølelse er:

•     Nysing

•     Tett rennende nese

•     Rennende øyne

•     Sår og vond hals

•     Hoste

•     Kan få feber

En forkjølelse går vanligvis over av seg selv etter en uke eller to. Det er typisk at du som er forkjølet merker en forverring på dag to til fire under sykdomsforløpet. Og det tar gjerne et par dager fra du er smittet til du merker symptomene. Det er dessverre også slik at du er mest smittsom i de første dagene du er symptomfri når du har forkjølelse. Når du er forkjølet, er du smitteførende så snart du er smittet før symptomer oppstår og forblir smitteførende så lenge du har symptomer. Mange opplever en langvarig hoste som varer i ukesvis i forbindelse med en forkjølelse. Her kan du lese mer om forkjølelse.

Apotekfordeg har mange gode produkter for å dempe symptomer på forkjølelse:

Symptomer på influensa

Symptomer på influensa er ofte helt lik symptomer som oppstår når du har en forkjølelse. Men i tillegg vil du også oppleve

•     Hodepine

•     Smerter i muskler og i hele kroppen

•     Feber som varer over flere dager

•     Frysninger og svettetokter

•     Utmattelse og dårlig allmenntilstand

•     Kvalme og oppkast

Det tar ca. to dager fra du er smittet til symptomene melder seg. Influensa kan vare i opptil to uker, imidlertid går feber og muskelsmerter ofte over i løpet av tre til fem dager. I noen tilfeller kan influensa bli så alvorlig at det oppstår betennelse og infeksjon i lungene. Med influensa er du mest smitteførende dagen før du får symptomer og i 4 – 5 dager etter symptomutbrudd.

Apotekfordeg har mange gode produkter og reseptfrie legemidler for å dempe symptomer ved influensa. For legemidler er det viktig at du leser pakningsvedlegg før bruk.

Vanlige symptomer på corona

Symptomer på covid-19 og corona infeksjon er spesiell og veldig varierende.

•     Feber

•     Tungpust

•     Tørrhoste, kan også oppstå slimhoste

•     Spesielt tidlig i forløpet kan man oppleve sår hals

•     Rennende nese

•     Nedsatt lukt eller kan ikke lukte noe

•     Svimmelhet

•     Hodepine

•     Muskelsmerter

•     Slitenhet og utmattetelse

•     Mageproblemer, som oppkast og diare

•     Uvel og frostanfall

Hvor lang tid tar det før jeg får symptomer?

Fra du er smittet med covid-19 kan det ta 2 til 14 dager før symptomer oppstår, men mest vanlig er at symptomer på covid-19 oppstår etter ca. 5 dager. Når en pasient er blitt smittet med Covid-19 og får symptomer, kan symptomene vare i noen dager og opptil 2 uker, eller i flere måneder gjennom hele sykdommens forløp dersom sykdommen utvikler seg til å bli alvorlig.

Symptomer på covid-19 som skiller seg ut fra vanlig forkjølelse

Opptil 1/3 av alle som blir smittet med covid-19 opplever ikke symptomer i det hele tatt. Noen får forholdvis milde symptomer som en vanlig forkjølelse, mens andre kan oppleve sterkere symptomer som likner en influensa. Men det er et unikt symptom som gjør at en covid-19 infeksjon skiller seg ut, og det er at mange flere opplever tap av smak- og luktesans. Et annet unikt aspekt ved covid-19 er at symptomene kan oppleves som milde i starten av infeksjonen for så å forsvinne og deretter bli betydelig verre.

Igjen er det viktig å huske på at det kan bli svært vanskelig å bestemme om du har enten forkjølelse, influensa eller covid-19 basert på symptomene alene.

Covid-19 kan forårsake lungeinfeksjon

Lik influensa kan covid-19 infeksjon også forårsake viral lungeinfeksjon. Og i noen tilfeller kan lungeinfeksjonen forårsaket av covid-19 bli så kraftig at den utvikles til lungesvikt eller akutt lungesviktsyndrom ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). I noen svært sjeldne tilfeller kan betennelser flere steder i lungene føre til en såkalt «Cytokine storm» hvor flere organer i kroppen blir påvirket slik at det oppstår multiorgansvikt. Selv om både influensa og covid-19 kan gi lungeinfeksjon og lungesvikt, tyder forskningen på at det er litt større sjanse for at det oppstår hos pasienter med covid-19 infeksjon.

Hvem er mer utsatt for alvorlig sykdomsforløp av covid-19?

Det er noen pasientgrupper som er mer utsatt for et alvorlig sykdomsforløp og kraftigere symptomer ved en covid-19 infeksjon.

•     Eldre mennesker, spesielt menn

•     Fedme

•     Hjertesykdom

•     Høyt blodtrykk

•     Diabetes

Det er viktig at denne pasientgruppen blir ivaretatt av fastlege og helsevesenet.

Hva er «Long covid»?

Du har kanskje hørt uttrykket «Long Covid» i den senere tid? Det er en rekke symptomer som oppstår når du er blitt infisert med covid-19, og som gjerne varer i uker eller måneder. «Long Covid» kan oppstå hos alle personer som har hatt corona, selv de som har hatt milde symptomer, eller de som ikke merket symptomene i det hele tatt.

Har jeg corona eller influensa, eller er jeg bare lett forkjølet - 1

Er det trygt å ta covid-19 vaksine og influensavaksine samtidig?

I en nylig gjennomført studie i England og Wales ble det gitt influensavaksinen samtidig med andre dose med covid-19 vaksine. Resultatet fra studien viser at de to vaksinene kan trygt settes samtidig uten at effekten reduseres.

Per nå anbefaler ikke Folkehelseinstituttet at influensavaksinen og covid-19 vaksinen settes samtidig. FHI anbefaler at det bør gå 1 uke mellom disse to vaksinene. Mer kunnskap fra forskningen vil kunne påvirke FHI sin avgjørelse i fremtiden, spesielt når det blir aktuelt for noen pasientgrupper å få dose 3 med covid-19 vaksine.

Viktig at du tar influensavaksine

I en tid hvor pandemien ennå ikke er over er det viktig at du passer på å beskytte deg, ikke bare mot den pågående covid-19 smittefaren, men også mot influensa. Spesielt viktig er det for deg å ta influensavaksinen dersom du er i risikogruppen, eller om du er en person som ofte blir smittet av influensa og får kraftige symptomer hvert år.

Hvor kan man ta influensavaksine?

Våre farmasøyter utfører influensavaksinering (navn på vaksine: Vaxigrip Tetra) på Ditt apotek GlasMagasinet midt i Oslo sentrum. Adresse: Stortorvet 9, 0155 Oslo. Du kan komme på drop-in eller ringe i forkant for å bestille time.

Hva koster influensavaksine på apotek?

Har du ikke resept fra legen, kan en farmasøyt rekvirere vaksinen direkte på apoteket. For vaksine, rekvirering og innsetting, blir prisen 399 kr.

Hva koster influensavaksine hvis du har resept?

Dersom du har resept fra legen og ønsker hjelp med å sette vaksinen i apotek, koster det 247,40 kr.

Hva inneholder influensavaksine?

Influensavaksinen inneholder deler av inaktivert influensavirus, sterilt vann og andre hjelpestoffer. Influensavaksinen, Vaxigrip Tetra, inneholder bare deler av det «drepte» influensaviruset og kan derfor ikke gi influensasykdom. Les mer om vaksineanbefalinger her.

Hvert år overvåkes viruset, og helsemyndighetene endrer vaksinen etter hvordan virusene endrer seg. Tall fra Folkehelseinstituttet, FHI, viser at ca. 60 % av de som tar influensavaksinen er beskyttet mot å få influensa. Men dersom du likevel får influensa, vil du få et svakere sykdomsforløp siden du har tatt vaksinen og immunsystemet ditt er mer styrket mot influensaviruset.

Hvem bør ta influensavaksine?

Her er grupper som er anbefalt å ta influensavaksine:

•     Beboer i omsorgsbolig og sykehjem

•     Alle fra fylte 65 år

•     Gravide etter 12. svangerskapsuke

•     Prematurfødte barn

•     Pasienter med diabetes type 1 og 2

•     Pasienter med kronisk lungesykdom, hjerte/karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

•     De med nedsatt immunforsvar

•     Personer med svært alvorlig fedme, BMI over 40

•     Personer med annen sykdom hvor legen mener trenger influensavaksine

•     Personer som bor sammen med noen med lavt immunforsvar

Bivirkninger etter influensavaksinen

Allergiske reaksjoner eller alvorlige bivirkninger oppstår svært sjelden. De vanligste bivirkninger er:

•     Ømhet og hevelse rundt stikkstedet

•     Feber

•     Muskelsmerter

 

Oppdatert oktober 2021

Kilder: Helsenorge.no, NHI.no, Fhi.no, WHO, Bmj.com, CDC.gov

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd