Chat with us, powered by LiveChat Hva er Azelainsyre, og hva gjør den? | Apotek For Deg

Hva er Azelainsyre, og hva gjør den?

Hud
Hva gjør Azelainsyre?

Hva er Azelainsyre?

Azelainsyre er en hudvennlig dikarboksylsyre. Karboksylsyrer er organiske syrer der molekylet inneholder atomgruppen karboksyl, som har kjemisk formel -COOH. Et eksempel av karboksylsyre er eddiksyre. Azelainsyre finnes naturlig i hvete, rug og bygg, samt i en gjærsopp kalt Malassezia furfur som vokser på huden. Azelainsyre som brukes i kosmetikk er vanligvis laget i laboratorium på grunn av større stabilitet og effektivitet.  

Egenskaper – Azelainsyre

Azelainsyre har flere unike egenskaper, og kan:

•    gi mild peeling og åpne tette porer.

•    jevne ut hudtonen og hjelpe til å med lysne og redusere arr fra akne.

•    redusere hevelser, rødhet og virke beroligende.

Rosacea, dermatitt og akne – Azelainsyre

Azelainsyre brukes ofte i forbindelse med behandling av både rosacea, dermatitt og akne. 
 
Azelainsyre er godkjent for bruk både i kosmetisk- og farmasøytisk industri. I henhold til det europeiske kosmetikkregelverket er azelainsyre godkjent for bruk som en hudbevarende ingrediens i kosmetiske formuleringer. I farmasøytisk industri blir høyere konsentrasjoner av azelainsyre tilsatt i topikale legemidler for behandling av blant annet akne og rosacea. 

Azelainsyre kan hjelpe mot akne

Studier har vist at azelainsyrekrem hjelper med å normalisere keratinisering og redusere spredningen av Propionibacterium acnes (en bakterie som forårsaker akne). Azelainsyrekrem virker effektivt mot både inflammatoriske- og ikke-inflammatoriske skader i huden. 

Azelainsyre kan hjelpe å redusere melasma

Voksne personer kan oppleve å få melasma, som er en hudforandring som gir synlige brune flekker i ansiktet. Melasma skyldes økt pigmentering.  

Azelainsyre har anti-inflammatoriske egenskaper som kan hjelpe ved rosacea

Kliniske studier har vist at hudbehandling med gel som inneholder 15 % azelainsyre, er en trygg og effektiv behandling for pasienter som er plaget med mild til moderat rosacea. Over en periode på 15 uker ble det vist betydelig forbedring i antallet inflammasjoner og redusert erytem (rødhet) på huden.

Hvordan brukes Azelainsyre? 

Azelainsyre passer ganske godt med andre ingredienser, noe som betyr at du kan bruke det i hudrutinen din og kombinere med andre produkter. Hvis du har noen spesifikke hudproblemer, er det alltid lurt å snakke med din hudlege. 

Kremer vi anbefaler med Azelainsyre

Oppdatert oktober 2022.

KilderNhi.no, Jaad.org, Pubchem.ncbi

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd