Hva er fysiske og kjemiske solfilter?

Sol- og solbeskyttelse
Hva er fysiske og kjemiske solfilter?

Hva er solfilter?

I solkremen er det to ulike typer filtre, og det er de som beskytter oss mot UV-stråler.

I Norge er det Mattilsynet som fører tilsyn med at solkremene skal være trygge i bruk. Ulike solfiltre er regulert i samme forskrift som for kosmetikk. Det er et absolutt krav at solkremer har beskyttelse mot både UVB – og UVA – stråler. Visste du at i USA blir solkremer klassifisert som reseptfrie legemidler?

Solfiltre eller UV-filtre tilsettes i solkremer eller kosmetikk og hudpleieprodukter for å beskytte huden mot helseskadelige UV-stråler, og det er mengden og sammensetningen av solfiltre som bestemmer solkremens beskyttende effekt på huden. Det er vanlig å dele solfiltre inn i kjemiske filtre og fysiske filtre.

Hva er fysisk filter?

Fysiske solfiltre eller partikkel filter/ mineral filter legger seg utenpå huden som en barriere og reflekterer UVA- og UVB-stråler i hele UV-spekteret. Fysiske filtre reagerer ikke med andre stoffer, er fotostabile, ikke-irriterende på huden, trygge i bruk og det tryggeste valget i en solkrem for barn. Ulempen med fysiske filtre er at disse påvirker solkremenes kosmetiske egenskaper. Siden solkremer med fysiske filtre er synlig som et hvitt lag på huden, vil vi ofte smøre oss med et tynnere lag krem enn anbefalt, og vi oppnår ikke den tiltenkte effekten av solfaktoren.

Nanopartikler i solkrem

Den kosmetiske industrien prøver å forbedre solkremenes kosmetiske egenskaper ved å pakke fysiske solfiltre i nanopartikler. Mange brukere er bekymret over at nanopartikler er så små at de absorberes ned i huden mer enn det vi ønsker, og gir negative helseeffekter ved at de kan binde seg til proteiner og stimulere til dannelse av frie radikaler. Det er imidlertid gjort mange studier, og flere viser at nanopartikler i solkrem forblir på hudoverflaten og blir ikke nevneverdig absorbert av huden. Ut fra den kunnskapen som vi kjenner til i dag, vil mange si at solkrem som inneholder nanopartikler likevel er trygge i bruk.

Hva er de mest kjente fysiske filtrene?

De mest kjente fysiske filtrene er titanium dioksid og sinkoksid. Disse viser de samme egenskapene som for et fysisk filter. Men noen ting skiller likevel disse to stoffene.

Figuren viser egenskapene til de to vanligste partikkel filtrene som brukes i solkremer for UV-beskyttelse.

Hva er kjemisk filter?

Kjemiske solfiltre har en spesiell struktur som gjør at de absorberer energien fra solstrålen og gjør den mindre skadelig, slik at den ikke påvirker kroppens vev, proteiner eller DNA. Kjemiske solfiltre virker lenger inn i huden og kan derfor gi en liten risiko for allergiske reaksjoner.

Disse solfiltrene kan absorbere både UVB – og UVA -stråler. Ofte tilsettes en kombinasjon av kjemiske solfiltre for å oppnå en bredspektret beskyttelse og bedre fotostabilitet.

De vanligste kjemiske solfiltrene som du vil finne i solkremer:

Figuren viser oversikt over de vanligste kjemiske solfiltrene som brukes i solkremer for UV-beskyttelse.

De beste solkremene bør inneholder en riktig kombinasjon av beskyttende solfiltre  

Ifølge forskning.no bør solkremen inneholde en riktig kombinasjon av beskyttende solfiltre. De mest effektive solkremene inneholder en blanding av kjemiske og fysiske filtre, altså kombinasjonsfilter. Men alle solkremer er bedre enn ingen! Her kan du lese mer om solfaktor og hvordan velge solkrem.

 

Oppdatert oktober 2021

 

Kilder: lommelegen.no, dsa.no, helsenorge.no, nhi.no

Relaterte tips & råd