Hvilken solkrem skal jeg velge? 

Hud
Hvilken solkrem skal jeg velge?

På apoteket kommer det spørsmål om solprodukter hele året. Det vanligste spørsmålet er hva slags solkrem apoteket anbefaler. Det finnes utallige typer solkremer å velge mellom. De markedsføres ulikt, men hva er egentlig forskjellen på de ulike kremene vi selger i apoteket? Noen kremer er egnet for sensitiv hud, noen inneholder liposomer, noen er egnet for barnehud og andre er vannfaste. Her får du gode tips til å velge solkrem som passer best for deg.

Hva er SPF?

Solfaktor SPF, som står for Sun Protection Factor, forteller hvor effektive solfiltrene i en solkrem er, men bare mot UVB-stråler. SPF forteller oss hvor lenge vi er beskyttet før huden blir solbrent når vi er ute i solen påsmurt med solkrem, i forhold til en hud som ikke er beskyttet med solkrem.


En solkrem med:

•     SPF 15 gir 93 % beskyttelse mot UVB-stråler.

•     SPF 30 øker til det dobbelte i faktor, og du oppnår 97 % beskyttelse.

•     SPF 50 gir 98 % beskyttelse.

•     SPF 100 oppnår «bare» 99 % beskyttelse.

Dette betyr at du oppnår ikke så mye ekstra beskyttelse selv om du bruker høyere solfaktor enn SPF 30. Dette er også grunnen til at i Europa er det forbudt å angi solfaktor høyere enn SPF50+, for ikke å forvirre forbrukerne til å tro at de kan få fullstendig beskyttelse ut fra faktorangivelsen. Det er mengden solkrem og hvor ofte du smører deg som avgjør hvor god beskyttelse du oppnår. For enkelte som lett blir brent, og barn, kan likevel høyere faktorer gi litt ekstra beskyttelse.

Figuren viser beskyttelsesgraden mot UVB-stråling ved ulik SPF

Solkrem med UVA beskyttelse

I dag finnes ikke en felles standard for å oppgi grad av UVA-beskyttelse. Men i henhold til det Europeiske regelverket så skal en solkrem hvor det er angitt UVA beskyttelse, ha en UVA-beskyttelse som tilsvarer minst 1/3 av SPF beskyttelsen. Dvs. er SPF beskyttelsen på 50, så skal UVA beskyttelsen være minst 50/3 = 16,7. Du har kanskje sett merket UVA-PF eller et symbol med UVA ringet rundt som viser at solkremen også beskytter mot UVA-stråler.

Figuren angir graden av UVA beskyttelse som skal tilsvare minst 1/3 av SPF-beskyttelsen.

Oppsummert så bør du velge en solfaktor med minst SPF 15 som passer til din hud og hvor på kloden du befinner deg, men husk at det er mengden og hvor ofte du smører deg som er avgjørende for optimal beskyttelse. Og velg alltid en solkrem som inneholde UVA- beskyttelse.

Hvilken solkrem er best for barn?

Hudkreft forekommer sjeldent hos barn, men solforbrenning i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å utvikle hudkreft. Barn har tynn hud med lite utviklet pigment og mindre evne til varmeregulering. Solbrenthet kan være direkte farlig for barn. Det er derfor viktig å hindre solbrenthet og beskytte barn mot sterke solstråler. Solkremer til barn skal være effektive og samtidig ikke bidra til utvikling av hudallergi. 

Når du skal velge solkrem til barn

Et sikkert valg av solkrem til barn, er solkrem med fysiske filtre som ikke absorberes ned i huden. Nyere solkremer til barn inneholder ofte en blanding av utvalgte kjemiske og fysiske filtre som gjør de mer brukervennlige, men som likevel er trygge i bruk.

Velg solkrem med høyest mulig solfaktor til barn. Vi anbefaler:

Slik beskytter du barn under 1 år for sollys

•     Barn under 1 år skal ikke oppholde seg i direkte sollys.

•     Bruk heldekkende klær.

•     Bruk solhatt som skjermer barnet ditt for solstrålene.

•     Bruk solbriller for å beskytte øynene mot sterke solstråler.

•     Det finnes klær med høy solfaktor til de små.

Hvor mye og hvor ofte skal jeg smøre meg med solkrem? 

For at solkremen skal gi en beskyttelse som faktoren lover:

•     Bør du alltid smøre en håndfull til en hel voksen kropp pluss en teskje til ansikt, dvs. 30- 45 ml.

•     Smør deg 15-30 minutter før du går ut i solen, og gjenta påsmøringen annenhver time, spesielt om du bader eller svetter mye, eller oppholder deg ute når solen er sterkest.

•     Enkelte solfiltre blir degradert i solen, dette er også en god grunn til at du bør smøre deg ofte.

•     Husk å ta pause fra solen.

En tube på 100 ml, rekker da ofte ikke til mer enn 1-2 dagers bruk. I praksis bruker de fleste altfor lite solkrem til å kunne oppnå optimal beskyttelse. Derfor er det så viktig med annen solbeskyttelse som klær, hatt, briller, og ikke minst følge gode solvettregler

Solkrem, sollotion, solspray og solstift – hva skal jeg velge?

1. Solkrem og sollotion

Disse formuleringene er veldig populære. Solkremer og sollotion er laget i emulsjoner som består av en vannfase og en fettfase. Du kan finne vann-i-olje emulsjoner eller olje-i-vann emulsjoner. Fettfasen er viktig fordi det er i denne fasen du får løst og blandet oppi solfiltrene som ofte er fettløselige. Solprodukter med høy solfaktor kan inneholde 20-40 % fett, derfor kan du oppleve enkelte kremer som fetete og klebrige når du smører på huden.

Som et forsøk på å forbedre solkremenes kosmetiske egenskaper kan solfiltrene pakkes i liposomer, som er små kuler av fosfolipider som trenger lettere ned i overhuden. Solfiltrene gir beskyttelse både når de ligger i liposomene og etter at de er frigjort i huden. Solkremer som er vannfaste er ofte laget med liposom-teknologi og markedsføres som at de gir beskyttelse selv om du bader eller svetter mye.

Solbeskyttelse i gelform er vann og alkoholbasert, og gir en mindre klissete følelse på huden. Men husk at det finnes få vannløselig solfiltre, og noen av stoffene kan virke irriterende på huden.

2. Solspray

Solspray er veldig praktisk i bruk, men det er vanskelig å påføre i tilstrekkelig mengde slik at det dannes en sammenhengende film på huden.

Fordeler og ulemper med solspray:

•     Enkel i bruk.

•     Tynnere konsistens.

•     Lett å påføre, men kan være vanskelig å påføre tilstrekkelig mengde.

•     Det er ofte raskere å smøre seg med solspray, men samtidig er det fort gjort å glemme enkelte hudområder.

3. Solstift

Solstifter er laget av konsentrerte mengder av solfiltre, og er veldig nyttig for å beskytte begrensede områder.

•     Solstift beskytter ekstra utsatte områder som kinnben, nese, ører, øyelokk og lepper.

•     Solstift beskytter tatovert hud.

•     Solstift gjøres faste ved hjelp av voks og vaselin, og blir påført i et tykt lag.

Solstift kan også redusere uønsket pigmentflekker. Vil du lese mer om pigmentflekker kan du klikke her

Vannfast solkrem som beskytter når du bader

Hensikten med vannfaste solkremer er for at du fortsatt skal ha god solbeskyttelse etter å ha vært i vann. Vi anbefaler:

Hva er forskjell mellom vannfast og vannavvisende solkrem?

Vannfaste solkremer skal tåle at du er 20 minutter i vannet ganger 4.

Vannavvisende kremer skal tåle at du er 20 minutter i vannet ganger 2. Selv om produsent oppgir at solkremen er vannfast vil den miste noe av effekten etter noen bad, derfor bør du alltid passe på å smøre deg ofte uansett.

Konklusjonen må vel være at hvilken formulering du skal velge, er mer avhengig av hva du foretrekker kosmetisk. Solbeskyttelsen skal være tilstrekkelig selv om den er laget i ulike formuleringer. Pass alltid på å bruke tilstrekkelige mengder, og smøre ofte.

 

Oppdatert september 2021

Kilder: Helsenorge.no, Fhi.no, Nhi.no

Relaterte tips & råd