Chat with us, powered by LiveChat Hvordan behandle demodex? | Apotek For Deg

Hvordan behandle demodex?

Livsstil & Helse
Hvordan behandle demodex

Hva er Demodex folliculorum? Demodex folliculorum er bittesmå midd på 0,1 – 0,4 mm som lever på huden, og som finnes hos nesten alle mennesker. Som oftest gir ikke demodex plager og symptomer, men noen ganger kan antallet øke og dermed forstyrre normalbalansen i huden.

Demodex folliculorum kan forårsake en betennelse i øyelokkene hvor avfallsstoffene legger seg rundt vipperøttene og skaper irritasjon. Denne tilstanden kalles øyelokksmidd eller demodex.

Forekomsten av demodex øker med alderen og er mest vanlig hos menn. 25% av alle i 20-årene, 30% av alle i 50-årene og 100% av alle de over 90 år har denne midden. Demodex kan ofte forveksles med blefaritt, da midden er vanskelig å oppdage.

Hva er symptomer på demodex?

•     Sylindrisk flass innerst på øyevippene. I mikroskop kan øyelege eller optiker se at det er bevegelse av middens hale når de beveger på vippen.

•     Feilstilling av øyevipper

•     Brennende følelse på øyet

•     Kløe på våtkanten, ofte ekstra mye på morgenen

•     Eksem i ansiktet

•     Midlertidig sløret syn

•     Rødt øye

Risikofaktorer for å få demodex

•     Alder

•     Kjønn (oftest hos menn)

•     Sminkerester

•     Ikke god nok hygiene i øyeregionen

•     Nedsatt immunforsvar

Hvorfor klør midd mest om morgenen?

Midd klør mest om morgenen fordi de er mest aktive om natten, og beveger seg ca. 10 mm i timen. Når du våkner vil midden grave seg ned i vipperøttene igjen, noe som kan gi kløende øyelokk og øyebryn.

Er demodex smittsomt?

Ja, den kan smitte ved kontakt og det er derfor viktig å være forsiktig med felles bruk av håndklær, maskara, toalettsaker ol. Sengetøy burde vaskes på minst 60 grader en gang i uken, samtidig som du burde støvsuge hodeenden av senga. Unngå å ha dyr i sengen da de kan være en smittekilde.

Kan jeg bruke permetrin til behandling av demodex blefaritt?

Permetrin (insekticid) er en nervegift som dreper midd, flått og andre insekter.

Permetrin 5% krem har i studier vist å ha effekt mot Demodex folliculorum. Middelet er likevel ikke egnet til behandling av øyelokksmidd, da det kan forårsake øyeirritasjon og tørre øyne ved bruk. 

Per idag er Permetrin 5% krem (Nix 5% krem) bare godkjent til behandling av skabb (kløende hudutslett forårsaket av skabbmidden Sarcoptes scabiei) og flatlus på huden.

Hvordan kan jeg behandle demodex?

Behandlingen gjøres med spesielle produkter som er skapt for behandling av demodex. Tea tree-olje er vist å være det eneste som hjelper med å holde tilstanden nede, og dette virkemidlet finner vi for eksempel i blephademodex som kan kjøpes reseptfritt på apotek eller hos optiker. Disse inneholder både tea tree oil og fuktighetsgivende hyaluronsyre som gir en effektiv og mild behandling av demodexbetennelse. Det er svært viktig at du gjennomfører hele behandlingen for å bli kvitt midden, dette er fordi disse legger egg. Eggene blir så til larver og etter hvert voksne midd som igjen formerer seg. Midden har en syklus på 18 dager, og det anbefales derfor at behandlingen gjøres hver kveld i 30 dager for å sikre seg at alt forsvinner. 

Av medisinsk behandling finnes Stromectol ® (Ivermektin) og metronidazol. Behandlingen må igangsettes av lege og du må ha resept. 

Kan jeg bruke sminke under behandlingen av demodex?

Det beste er å unngå sminke under behandlingen av demodex. Dette er fordi kremens virkning kan svekkes og det kan kreves lenger behandling. Dropp gjerne sminken frem til en uke etter at behandlingen er ferdig. Det er også viktig å huske å kaste all gammel sminke.

Eksempel på behandling

Her er fem eksempler på behandling av demodexbetennelse:

•     Bruk en egnet serviett, for eksempel blephademodex. Ta ut en serviett og hold den rundt pekefingeren.

•     Masser servietten mot øyelokket og sørg for at du rengjør både øvre og nedre del av øyevippene. Dette gjøres for å fjerne skorper, flass og sekreter.

•     Gjenta behandlingen på det andre øyet. Husk at du ikke skal skylle av etter bruk.

•     Dersom du får tørr og sensitiv hud rundt øynene, kan det være lurt å kjøpe en god krem mot dette på apoteket. Vi anbefaler Avene Soothing Eye Contour Cream. Øyekremen virker beroligende og pleiende på sart hud rundt øyenområdet og inneholder ikke parfyme. Det er forøvrig viktig at du lar produktet fra serviettene få virke en liten stund og tørke ordentlig inn før du påfører kremen. 

•     Når du er ferdig med 30 dagers behandling mot demodex er det anbefalt at du fortsetter å rengjøre øynene daglig med produkter som blephaclean eller blephasol duo for å unngå tilbakefall.

Kanskje du er også interessert i dette: Blefaritt, øyelokkbetennelse – hvorfor får jeg det?

 

Marie, optikeransvarlig

Oppdatert november 2021.

Kilder: Theanordic, Øyelegesenteret, Pharmacytimes.com

 

Apotek For Deg, Karl Johans gate 37, 0162 Oslo, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd

/