Chat with us, powered by LiveChat Hvordan fungerer ceramider? | Apotek For Deg

Hvordan fungerer ceramider?

Kosmetiske ingredienser
Hvordan fungerer ceramider?

Ceramider har lenge vært kjent for sin rolle i utviklingen av hjernen og nervesystemet. I den senere tid har ceramider også fått mye oppmerksomhet innen hudpleie for sine gunstige fordeler for huden.

Hva er ceramider?

Ceramider er lipider (fettsyrer) som forekommer naturlig i huden. Huden består av over 50 % ceramider, og de er en viktig del av hudens naturlige beskyttende barriere. Ceramider er en viktig bestanddel i huden og utgjør en stor del av det ytterste hudlaget (overhuden).

Hva er hudbarriere?

Det er den ytre overflaten på huden som kalles hudbarriere, og består av lipider, hudceller, naturlige fuktighetsfaktorer, fettstoffer og aminosyrer. Disse skaper en effektiv barriere mot utvendige påvirkninger, og opprettholder fuktighetsbalansen i hudlagene.

Hvordan fungerer ceramider?

Med alderen synker nivåer av ceramider i huden. Det fører til en svekket hudbarriere som ikke fungerer helt optimalt. Dette kan videre forårsake irritasjoner, rødhet og tørrhet, noe som gjør det lettere for aggressive bakterier og mikroorganismer å slå seg ned i huden vår og danne infeksjoner.

Når huden blir tynnere, kan dette være et direkte resultat av synkende ceramid-nivåer. Dette kan medvirke til redusert elastisitet i huden og synlige fine linjer og rynker, spesielt rundt øynene og kinnene.

En person i 30-årene mister rundt 40 prosent av hudens naturlige ceramider, mens vedkommende i 40-årene vil miste så mye som 60 prosent. 

Når hudbarrieren er svekket, er huden lettere påvirket av diverse eksterne faktorer, og det kan føre til ulike hudproblemer.

ceramider og hudbarrieren

Eksem og ceramider

Personer med eksem har mindre ceramider i huden. Forstyrret hudbarrierefunksjon bidrar til økt transepidermalt vanntap (Transepidermal Water Loss TEWL) og gjør huden tørr og mer utsatt for skader og infeksjoner. 

Flere studier har vist at bruk av hudpleie med ceramider hjelper mot eksem og dermatitt fordi de gjør huden mindre tørr, betent og kløende.

Produkter med ceramider

Locobase Repair Hudkrem: Inneholder ceramider, og er en spesialkrem som beskytter og gjenoppbygger hudbarrieren ved meget tørr og/eller skadet hud.

Psoriasis og ceramider

I betent psoriasishud finner vi et betydelig lavere ceramid-nivå. Enkelte studier har vist at ceramider i fuktighetskremer er gunstige for psoriasishud, og at de styrker huden etter relativt kort brukstid. Les mer her.

Vi anbefaler:

CeraVe Moisturising Cream: Inneholder en blanding av tre essensielle ceramider, hyaluronsyre, fettsyrer og andre lipider. Disse stoffene er fuktighetsgivende, mykgjørende og lindrer irritert hud.

CeraVe SA Smoothing Cream: Kremen inneholder i tillegg til ingrediensene nevnt over, også 10 % karbamid og salisylsyre, som effektivt myker opp fortykket hud ved psoriasis. 

Aldrende hud og ceramider

Nivåer av ceramider i huden synker betydelig med alderen. Dette skjer i både soleksponert- og solbeskyttet hud. Det skyldes at huden rett og slett eldes. Noen få studier viser at hudpleieprodukter med ceramider bidrar til å forhindre rynkedannelsen, og reduserer transepidermalt vanntap (Transepidermal Water Loss TEWL). Ytterligere forsking er nødvendig.

Vi anbefaler:

Dr. Greve Pharma Vitamin C Nattkrem: Inneholder peptider, vitamin C og ceramider som styrker hudbarrieren, samt forbedrer hudens evne til å opprettholde fuktbalansen. I tillegg vil peptider og c-vitamin redusere synligheten av pigmentering og bidra til en jevnere hudtone. Dermatologisk testet og mild mot huden.

Löwengrip Skin Reboot 24-Hour Cream: Fuktighetsgivende 24-timers krem for ansiktet som jobber i dybden for en umiddelbar plumpet hud. Kremen inneholder nøye utvalgte ingredienser som lavmolekylær hyaluronsyre, ceramider og peptider (2%). Dette gjør at huden blir mer motstandsdyktig, fuktet i dybden og synligheten av rynker reduseres.

Akne og ceramider

Akne vulgaris er en kronisk inflammatorisk hudtilstand, og mange medisiner som vanligvis brukes i behandling av akne kan forårsake hudirritasjon og gjøre huden enda tørrere. Dette kan forlenge og påvirke behandlingsprosessen.

Det er flere studier som viser at ceramider i en fuktighetskrem ikke bare hjelper mot tørrheten som behandlingene av akne kan forårsake, men de kan også virke styrkende på aknehuden direkte.

Vi anbefaler:

Klairs Midnight Blue Calming Cream: Inneholder ceramider og danner et beskyttende lag på huden som demper rødhet og irritasjon og forhindrer arrdannelse.

Rosacea og ceramider

En studie som ble utført, konkluderte med at barriere-gjenopprettende ingredienser som ceramider, hyaluronsyre og niacinamid ble ansett som fordelaktige for rosacea.

Vi anbefaler:

CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF25: Dagkremen inneholder en blanding av tre essensielle ceramider, hyaluronsyre, og niacinamid, samt solfaktor 25 som er gunstig for hud med rosacea. Disse stoffene er fuktighetsgivende, lindrer irritert hud og øker hudens elastisitet

CeraVe Facial Moisturising Lotion: Ansiktskremen kan brukes dag og natt, og inneholder de tre hovedingrediensene i CeraVe-hudserien: ceramider, hyaluronsyre og niacinamid

Råd for en sunn hud

Slik holder du huden din sunn:

•    Unngå overeksfoliering av huden.

•    Beskytt huden mot sterke UV-stråler.

•    Hold tilstrekkelig fuktighetsnivå innendørs i vintermånedene.

•    Spise sunn mat.

•    Drikke vann jevnlig.

•    Smør huden regelmessig med hudpleieprodukter med ceramider for å forbedre hudens tilstand.

Kanskje du også er interessert i dette: Hva gjør C-vitaminer for huden?

Oppdatert april 2022.

Kilder: pubmed, sciencedirect.com, NCBI (National Center for Biotechnology Information)

Apotek For Deg, Karl Johans gate 37, 0162 Oslo, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd