Hvordan måle kroppstemperatur hos barn?

Feber og forkjølelse

Kroppstemperaturen hos et barn er en god indikator på om det foreligger en infeksjonssykdom. Det er derfor viktig å måle kroppstemperaturen dersom man mistenker feber. Barn kan også ofte ha høy kroppstemperatur uten at det det er et tegn på noe alvorlig, som f.eks. ved høy aktivitet eller for mye klær. I vurdering av hvor sykt barnet er vil allmenntilstanden være viktigst når du vurderer barnet ditt.

Feber

Feber er en tilstand der kroppstemperaturen ligger på 38,0º C eller mer målt i endetarmen. Feber utgjør en del av kroppens forsvarsmekanisme mot bakterier og virus. Ved en bakterie- eller virusinfeksjon vil kroppen frigjøre stoffer som setter opp temperaturen og aktiverer kroppens forsvarssystem

I vurdering av hvor sykt barnet er vektlegges generelt allmenntilstanden mer enn selve temperaturen. Allmenntilstanden vurderes ut fra barnets våkenhetsgrad, evne til væsketilførsel i forhold til væsketap, pusteproblemer og matlyst. Dersom barnet har feber og dårlig allmenntilstand bør lege kontaktes.

Måling av korrekt kroppstemperatur kan være vanskelig, og unøyaktige målinger kan føre til at termometeret måler for lav temperatur.

Måling av feber hos barn

Det er ikke mulig å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Febermålinger kan utføres på flere måter.


I endetarmen (rektalt)

Den mest pålitelige måten å måle kroppstemperaturen på er å bruke et digitalt termometer i endetarmen. Det er viktig at barnet ligger i ro mens man måler temperaturen rektalt. Legg barnet på ryggen og løft barnets ben i været. Smør gjerne litt vaselin på tuppen av termometeret. Termometeret plasseres 1-2 cm i endetarmen til den begynner å pipe. På apoteket finnes det egne termometere tilpasset små barn. Det finnes også termometerbeskyttelse for hygienisk måling.

I øret

Temperaturmåling med øretermometer tar kort tid og er enkel å utføre. Det er derimot ikke like pålitelig som ved rektalmåling, og vil vise omtrent 0,5 grader for lite. Øretermometeret registrerer infrarød stråling fra trommehinnen og beregner kroppstemperaturen. Øregangen må være ren før måling. Trekk øreflippen ned og bakover slik at den ytterste delen av øregangen rettes ut. Sett øretermometerets sensortupp inn i øret. Mål gjerne flere ganger og ta gjennomsnittet. Varierer verdiene mye bør du utføre rektalmåling.

På pannen

Pannetermometer beregner kroppstemperaturen ved hjelp av infrarød stråling. Målingen foregår på avstand (vanligvis 5 cm fra pannen) og kan være praktisk når man f.eks ønsker å sjekke barnets temperatur mens det sover. Ta flere målinger for å få et så nøyaktig svar som mulig. Pannemåling vil imidlertid ikke være like nøyaktig som rektalmåling, og resultatet kan påvirkes av f.eks svette på pannen slik at temperaturen blir for lav. Har barnet høy feber anbefales det at du benytter et digitalt termometer. Mål gjerne temperaturen når barnet er frisk også slik at du har en temperatur du kan sammenlikne med når barnet er sykt.

Under tungen

Temperaturmåling i munnen er ikke like pålitelig som rektal måling, og vil ofte vise en temperatur 0,5 grader lavere. For å få mest mulig riktig temperaturmåling skal termometertuppen ligge under tungen, og munnen skal være lukket under målingen. Når termometeret begynner å pipe kan du avlese temperaturen. Benytt gjerne termometerbeskyttelse for hygienisk måling.

Under armhulen

Det er mulig å måle temperaturen ved å sette termometeret under armhulen. Målingen er lett å utføre og kjennes ikke ubehagelig for barnet, men er ifølge NHI ikke like pålitelig som ved rektal måling. Måling i armhulen kan vise opptil 1°C grad lavere temperatur enn det man får rektalt. Feilmåling kan lett oppstå om personen ikke klemmer armen godt rundt termometeret.

Når skal man kontakte lege når barn har feber?

●     Hvis barnet ditt er 3 måneder eller yngre og har feber

●     Dersom feberen blir svært høy (temperaturer over 40 °C)  

●     Hvis barnet ditt har feber og nedsatt allmenntilstand. Allmenntilstanden vurderes utifra barnets våkenhetsgrad, om det greier å ta til seg nok væske i forhold til væsketap, pusteproblemer og matlyst.

●     Hvis barnet ditt har feberkramper

●     Hvis barnet er så plaget at det har behov for Paracetamol utover 2-3 dager

●     Hvis du er engstelig for at barnet ditt har en alvorlig sykdom

●     Hvis barnet får nakkestivhet eller utslett som ikke går bort når du trykker på det må du kontakte lege umiddelbart. Det kan være symptom på hjernehinnebetennelse.  

●     Ved feber som varer lengre enn 3 dager.  

Les mer om feber hos baby og barn her.

Oppdatert oktober 2020.

Kilder: NHI.no, Helsenorge.no, Nettdoktor.no, Microlife.com, Helsebiblioteket.no, ndla.no.

Relaterte tips & råd