Hvorfor bruke C-vitamin under solkremen?

Hud
Hvorfor bruke C-vitamin under solkremen

C-vitamin er en veldig viktig ingrediens innen hudpleie, spesielt siden den har flere positive effekter på huden vår.

C-vitamin, eller askorbinsyre, er en kraftig antioksidant som har dokumentert effekt på huden. C-vitamin motvirker blant annet tidlig aldring av huden ved å beskytte mot frie radikaler og oksidativt stress.

Derfor bør du bruke C-vitamin under solkrem

C-vitamin beskytter huden mot UV-stråler, og vi anbefaler derfor å bruke C-vitamin under solkrem for optimal beskyttelse. I tillegg har C-vitamin følgende gode egenskaper for huden vår:

•    Jevner ut hudtonen

•    Virker lysnende på pigmentflekker

•    Reduserer solskader

•    Fremmer økt kollagenproduksjon

•    C-vitamin i hudpleie gir huden god spenst og en naturlig glød

Riktig oppbevaring er viktig

Det skal nevnes at C-vitamin i ren form er veldig ustabil og blir fort degradert av sollys, varme og fuktighet. Det er derfor viktig at selve produktet ikke står på et varmt baderom eller blir utsatt for direkte sollys. Da kan produktet endre farge, konsistens og effekt.

Det er også viktig å velge et C-vitamin produkt med riktig emballasje. Velg helst et produkt med en mørk glassemballasje (aldri i plastemballasje) slik at produktet er beskyttet mot UV-indusert oksidasjon.

Bruk hudprodukt med C-vitamin i solen

Du kan med fordel bruke C-vitamin når du går ut i solen, men husk: Ikke glem solfaktor! Med solbeskyttelse vil C-vitamin beskytte huden ekstra mot solen, ettersom antioksidanten forebygger og beskytter mot skader i huden. Med andre ord vil C-vitamin forbedre beskyttelsen til solfaktoren og samtidig redusere solskader som pigmentflekker, ujevn hudtone og rynker.

Bruk av C-vitamin under solkremen vil også skåne huden mot langvarige solskader og beskytte den mot forurensning og skadelige UV-stråler. Dette fordi antioksidanten har en nøytraliserende og beskyttende effekt mot frie radikaler.

Bruker du C-vitamin under solkremen om sommeren, vil det også bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av solbrenthet. Husk alltid å bruke C-vitamin under solkrem på morgenen, eller før du går ut i solen.

Inkluder C-vitamin i din hudpleierutine

Om ikke du allerede bruker C-vitamin regelmessig, anbefaler vi å teste det ut, da dette kan brukes av alle, uansett hudtilstand eller alder. Er du usikker på om du tåler ingrediensen, kan det være lurt å forsiktig teste en liten mengde produkt på innsiden av armen før du påfører det i ansiktet. Dersom du er nybegynner, anbefales det å starte med en lav prosent C-vitamin før du øker styrken på produktet.

Det enkleste og mest effektive du kan gjøre når du inkluderer C-vitamin i din hudpleierutine, er å bruke et C-vitamin serum. Serum er et svært konsentrert og tyntflytende produkt som trenger dypere ned i hudlagene. Serum inneholder aktive ingredienser og gjør derfor hudpleien enda mer effektiv.

C-vitamin serum bør påføres på morgenen etter rens, men før fuktighetskrem og solfaktor.

Anbefalte C-vitamin serum

Viktig å velge et effektivt C-vitamin produkt

Ikke alle C-vitaminprodukter er effektive. Det er viktig at du velger et produkt med tilstrekkelig konsentrasjon av vitamin C, og i en form som absorberes inn i huden. Vitamin C er tilgjengelig i en rekke aktive former.

L-askorbinsyre:

L-askorbinsyre er den mest biologisk aktive og godt studerte formen av C-vitamin. L-askorbinsyre er et hydrofilt og ustabilt molekyl, derav den dårlige penetrasjonen inn i huden på grunn av hudoverflatens hydrofobe egenskap. L-askorbinsyre er også et ladet molekyl, noe som gjør det vanskeligere for molekylet å penetrere huden. Å redusere surheten til L-askorbinsyre til en pH under 3,5, er en effektiv metode for å forbedre stabiliteten og permeabiliteten. Dette gjør at den ladede formen omdannes til en ikke-ladet form som absorberes lettere inn i huden.

Andre aktive former av C-vitamin som du kan finne i hudkremer er:

  • Ascorbyl-6-palmitate og magnesium ascorbyl phosphate (MAP)
  • Disodium isostearyl 2-0 L-ascorbyl phosphate
  • Ascorbic acid sulphate og tetraisopalmitoyl ascorbic acid

Optimal konsentrasjon av vitamin C

Den optimale konsentrasjonen av vitamin C i et produkt avhenger av formuleringen i hele produktet. Studier har vist at, for at et produkt skal ha biologisk effekt av betydning, må det ha en C-vitamin-konsentrasjon som er høyere enn åtte prosent. Videre har studier også vist at en konsentrasjon over 20 prosent ikke øker C-vitaminets biologiske betydning, men kan heller forårsake irritasjon. Anerkjente produkter av vitamin C som er tilgjengelige i dag, har en konsentrasjon i området 10 til 20 prosent.

Solfaktor hele året

Bruk solfaktor hver dag, hele året – til og med de dagene du er innendørs! C-vitamin beskytter huden ekstra mot solen, men uten solfaktor vil den gjøre huden mer sensitiv. Det anbefales å bruke så høy solfaktor som mulig for å oppnå optimal beskyttelse. Solbeskyttelse bør påføres 15-30 minutter før du går ut i solen, og smøres på som siste steg i hudpleierutinen, over serum og krem.

Her kan du lese flere artikler om sol og solbeskyttelse. 

Oppdatert juli 2022.

Kilder: Store medisinske leksikon, National Library of Medicine

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd