Influensasesongen 2021 og influensavaksine

Feber og forkjølelse
Influensasesongen 2021 og influensavaksine

Årets influensasesong kan bli tøff, melder Folkehelseinstituttet, FHI. Vi må være forberedt på mye hoste, snørrete nese, sår hals og en stygg influensasesong denne vinteren.

Helsemyndighetene er mer bekymret for influensa enn corona for vinteren som kommer og varsler at influensasesongen kan ramme Norge hardere i år.

I motsetning til de foregående årene, er det i år lavere immunitet i befolkningen enn vanlig. Dette kommer av at influensa nærmest uteble i forrige vinter som en følge av alle smitteverntiltakene som ble iverksatt. Derfor anbefaler helsemyndighetene og FHI at du vaksinerer deg mot influensa, spesielt dersom du er i risikogruppen.

Symptomer på influensa 

Vanlig influensa kommer brått og varer som oftest i syv til ti dager. 

Ved vanlig influensa blir allmenntilstanden påvirket ved at man føler seg slapp. Likevel det trenger ikke alltid å være slik. Hvert år blir ca. 20 % av befolkningen smittet med influensa uten å merke noe.

De vanligste symptomene på influensa er:

•     Feber

•     Tørrhoste

•     Tett rennende nese

•     Sår og vond hals

•     Hodepine

•     Muskelsmerter

•     Almenntilstanden er dårligere

Ved sjeldne tilfeller kan man få vondt i magen og diare. Dette forekommer som oftest hos små barn. Ved noen tilfeller kan man få komplikasjoner som lungebetennelse, ørebetennelse og bihulebetennelse.

Hvordan blir jeg smittet av influensa?

Influensa smitter ved dråperoverføring. Du kan bli smittet dersom du er i nærkontakt med andre syke som hoster eller nyser. Ved sjeldne tilfeller kan influensa smitte via gjenstander og overflater. Hvis du blir smittet av influensa, tar det ca. to dager fra du blir smittet til du får symptomer. I løpet av disse dagene kan du være smitteførende i ca. 3 til 5 dager. Du kan smitte andre selv om du ikke har symptomer selv. Barn er smittebærende lengre enn voksne.

Hvordan unngå å smitte andre

•     Host i et papirtørkle som du kaster rett etterpå i en søppelbøtte, eller host inn i albuekroken.

•     Vær nøye med håndhygiene, spesielt hvis du har kommet i kontakt med snørr eller slim.

•     Ikke ta på gjenstander før du har vasket hendene.

•     Håndhygiene er noe av det viktigste. Vask hendene nøye med såpe eller bruk håndsprit. 

Hvordan kan influensa behandles?

Det finnes legemidler for behandling av influensa som du kan få på resept, for eksempel Tamiflu kapsler. For å redusere sykdomsperioden, er det anbefalt å starte behandlingen innen 48 timer etter du har blitt syk. Behandling er spesielt viktig for personer som tilhører risikogruppene for å forebygge komplikasjoner. Ta kontakt med lege for riktig behandling. 

Du er i risikogruppen dersom du har en av følgende:

•     Diabetes

•     Kronisk lungesykdom

•     Hjerte- og karsykdom

•     Nyresvikt eller leversvikt

•     Kronisk nevrologisk skade eller sykdom

Hvilken temperatur er feber?

Du har feber når din kroppstemperatur er målt til 38 °C eller høyere, fra endetarmen. Temperaturer over 37,5°C om morgenen og 38°C på kvelden hos barn anses å være forhøyet temperatur. 

Det er flere måter å måle temperaturen på. På apotekfordeg.no kan du velge blant flere typer digital termometer, pannetermometer og øretermometer. Klikk her for å se vårt store utvalg.

Vi anbefaler Ridian Pannetermometer, som er en klar favoritt hos våre kunder. Termometeret ble også en klar favoritt da ´TV2 hjelper deg´ testet ulike febermålere (ref.14/4-2020). Pannetermometeret kan også måle temperaturen på badevann, mat og andre overflater helt uten berøring. 

Behandling mot feber

Du kan bruke febernedsettende midler som Paracet, Ibux, Panodil, Pinex, Ibumetin og Nurofen. Disse reseptfrie legemidlene inneholder antipyretika. Det er en gruppe legemidler som nedregulerer temperaturen i kroppen, ved å få hypothalamus til å overstyre en prostaglandinindusert temperaturøkning. Deretter jobber kroppen for å redusere feber.

Febernedsettende medisiner kan brukes hvis temperaturen er over 40 °C, eller dersom du opplever smerter og plager i kroppen.

Her er noen tips til hva du selv kan gjøre når du har feber:

•     Drikk mye vann

•     Senke romtemperaturen

•     Slapp godt av og ta ingen unødvendige anstrengelser

•     Bytt dynen med et teppe

Behandling mot tørrhoste og slimhoste

Dersom hosten kommer ved forkjølelse og varer 1-2 uker så skyldes det vanligvis et virus. Noen får slimhoste og andre tørrhoste. Ved hoste er det viktig å få opp slimet som ligger og irriterer i luftveien. Produkter vi anbefaler:

Ved tørrhoste:

De fleste hostestillende virker ved å dempe hosterefleksen i hjernen, f.eks. Noskapin. Andre hostemiksturer, som Solvipect, inneholder slimoppløsende stoffer. De virker ved å løse opp og tynne ut det seige slimet. Noen miksturer inneholder også en kombinasjon av hostestillende og slimløsende ingredienser, f.eks Bisolnatural Complete. Det er viktig at du leser pakningsvedlegget før bruk.

Ved forkjølelse og influensa er det vanlig at det dannes en god del slim som er nødvendig å hoste opp. Hostestillende midler bør derfor ikke brukes for mye. Ved tørr og plagsom natthoste kan de likevel gjøre god nytte.

Ved slimhoste:

Slimløsende midler virker ved å gjøre slimet lettere å hoste opp. Slimløsende hostesafter inneholder ofte uttrekk av forskjellige planter som brekkrot og senegarot. Reseptfrie slimløsende legemiddelvirkestoffer gjør slimet mindre seigt og dermed lettere å løse opp.

Bronwel Comp er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som lindrer tørrhoste og letter slimhoste. Bronwel Comp lindrer også irritert hals. Legemiddelet finnes som mikstur og halstabletter, og kan brukes av både voksne og barn over 6 år. 

Ved smerter i hals og svelg

Det finnes også sugetabletter og munnspray med legemiddelstoffer for å lindre smerter i hals og svelg ved forkjølelse og influensa. Dette er legemidler som virker smertestillende og betennelsesdempende, og som du kan få kjøpt reseptfritt i apotek. Det er forøvrig viktig at du leser pakningsvedlegget før bruk. 

Behandling ved hodepine

Vanlig hodepine som oppstår ved forkjølelse og influensa kjennes vanligvis i store deler av hodet og kan være dunkende. Hodepinen kan til tider være smertefylt og ubehagelig. Den er imidlertid ofte kortvarig og går over når forkjølelsen eller influensaen gir seg.

Symptomer på hodepine kan lettes ved hjelp av reseptfrie smertestillende. Paracetamol (Paracet og Panodil), ibuprofen (Ibux, Neurofen, Ibumetin), acetylsalisylsyre (Aspirin) eller fenazon-koffein (Fenazon Koffein) er eksempler på virkestoffer som demper smerter. 

Klikk her får å se større utvalg av smertestillende og febernedsettende.

Behandling og lindring av muskelsmerter ved influensa

Muskelsmerter kan være et kortvarig og forbigående symptom ved influensa og kraftig forkjølelse. Ofte går muskelsmerter over når forkjølelsen eller influensaen gir seg. Likevel kan det være svært ubehagelig og energitappende å være sengeliggende med muskelsmerter i deler eller hele kroppen over noen dager.

Ved for kraftige muskelsmerter kan det være lindrende å ta reseptfrie smertestillende. Både Paracet, Ibux og Aspirin kan være gode alternativer. Følg alltid doseringen på bruksanvisningen som følger med pakningen.

Dårlig allmenntilstand

Det finnes dessverre ingen tabletter mot dårlig allmenntilstand. Imidlertid kan du selv bidra til å gi kroppen den roen den trenger for å komme seg. Det er viktig med tilstrekkelig hvile, minst mulig kraftige fysiske anstrengelser og rikelig med drikke. Inntak av næringsrik føde under sykdomsforløpet er også et stort pluss.

Viktig at du tar influensavaksine

I en tid hvor pandemien ennå ikke er over er det viktig at du passer på å beskytte deg, ikke bare mot den pågående covid-19 smittefaren, men også mot influensa. Spesielt viktig er det for deg å ta influensavaksinen dersom du er i risikogruppen. Det er også en fordel å ta vaksinen, dersom du er en person som ofte blir smittet av influensa og får kraftige symptomer hvert år. Våre farmasøyter utfører influensavaksinering på Ditt apotek Glasmagasinet i Oslo sentrum. Du kan komme på drop-in eller ringe i forkant for å bestille time.

Pris for influensavaksine

Det koster 399 kr for å ta influensavaksinen hos oss i vårt fysiske apotek; Ditt apotek ved Glasmagasinet midt i Oslo sentrum (inkl. rekvirering og at vi setter vaksinen på deg). Tjenesten koster 247,40 kr dersom du har resept fra lege, og ønsker at vi skal sette vaksinen. 

Hva inneholder influensavaksinen?

Influensavaksinen inneholder deler av inaktivert influensavirus, sterilt vann og andre hjelpestoffer. Influensavaksinen Vaxigrip Tetra, inneholder bare deler av det «drepte» influensaviruset. Vaksinen kan derfor ikke gi influensasykdom. Les mer om vaksineanbefalinger her.

Hvert år overvåkes viruset og helsemyndighetene endrer vaksinen etter hvordan virusene endrer seg. Tall fra Folkehelseinstituttet FHI viser at ca. 60% av de som tar influensavaksinen er beskyttet mot å få influensa. Men dersom du likevel får influensa, vil du få et svakere sykdomsforløp siden du har tatt vaksinen. Dette kommer av at immunsystemet ditt er mer styrket mot influensaviruset.

Hvem burde ta influensavaksinen?

Her er grupper som er anbefalt å ta influensavaksine:

•     Beboer i omsorgsbolig og sykehjem

•     Alle fra fylte 65 år

•     Gravide etter 12. svangerskapsuke

•     Prematurfødte barn

•     Pasienter med diabetes type 1 og 2

•     Pasienter med kronisk lungesykdom, hjerte/karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

•     De med nedsatt immunforsvar

•     Personer med svært alvorlig fedme, BMI over 40

•     Personer med annen sykdom hvor legen mener trenger influensavaksine

•     Personer som bor sammen med noen med lavt immunforsvar

Bivirkninger etter influensavaksinen

Heldigvis oppstår allergiske reaksjoner svært sjeldent. De vanligste bivirkningene ved influensavaksinen er feber, ømhet, hevelse og muskelsmerter.

Kanskje du også er interessert i dette: Hva er forskjellen på corona, influensa og forkjølelse. 

 

Oppdatert oktober 2021

Kilder: Helsenorge.no, NHI.no, Fhi.no, WHO, Bmj.com, CDC.gov

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd