Chat with us, powered by LiveChat Kontaktlinser og tørre øyne | Apotek For Deg

Jeg bruker kontaktlinser og sliter med tørre øyne

Livsstil & Helse
Jeg bruker kontaktlinser og sliter med tørre øyne

Mange linsebrukere sliter med tørre øyne. Dette er gjerne fordi kontaktlinsen ligger over store deler av øyet slik at tårevæsken ikke alltid klarer å gi tilstrekkelig med fukt til dette området. Det kan føre til rødhet, hyppig blunking og i noen tilfeller et tåkete og uklart syn. Mellom 15-25% av alle kontaktlinsebrukere har problemer med tørre øyne.

En myk kontaktlinse består av store deler vann, og en tynn linse vil derfor raskt miste sin fuktighet. Dette fører til at formen på linsen kan endres og den kan klistre seg fast til øyet. Ved bruk av kontaktlinser over lengre tid kan du derfor føle ubehag i form av at øynene svir eller brenner. Denne følelsen kan sammenliknes med hvordan øynene føles etter mye skjermbruk.

Valg av riktig kontaktlinser til tørre øyne

Dersom du ønsker å begynne med linser for første gang skal du alltid kontakte optiker for kontroll og opplæring av riktig teknikk først. Dersom du er plaget med tørre øyne så må dette behandles før du kan få en god kontaktlinsetilpasning. Riktig bruk av kontaktlinser er svært viktig for å ivareta sunn øyehelse da feil bruk kan føre til sykdom og skade på øyet.

Clearlii er en linse laget av hydrogel teknologi og er utviklet med tanke på det nordiske klimaet. 

Clearlii inneholder hyaluronsyre og skal sikre optimal komfort hele dagen, til alle årstider. I tillegg har de opptil 50 % UVA- og 95 % UVB-beskyttelse som hjelper til med å beskytte øynene når solen titter frem.

Noen huskeregler:

•     Snakk med optikeren din og finn en kontaktlinse som er egnet for tørre øyne.

•     Aldri bruk linsene lenger enn anbefalt, eller etter utløpsdato.

•     Kjøp øyedråper som kan brukes sammen med kontaktlinser.

•     Gjerne invester i en gel du kan bruke om natten når linsene er tatt ut.

•     Ha en god rengjøringsrutine. Et eksempel på en god rutine finner du her.

•     Ikke bruk kontaktlinser hele tiden. En brilledag i uken er veldig lurt slik at øynene får puste. Gjerne bruk briller tidlig på morgen og sent på kvelden de dagene du også bruker linsene.

•     Følg optikerens råd. Dra til kontaktlinse-kontroll minst én gang i året.

 

Hva kan hjelpe dersom jeg opplever tørre øyne mens jeg bruker kontaktlinser?

Det finnes flere ulike tiltak du kan prøve ut dersom du sliter med tørre øyne. Først og fremst kan du se på muligheten for å bytte til et nytt linsemateriale. I myke linser bruker man gjerne hydrogel– eller silikonhydrogelmateriale.

Forskjellen mellom linse av hydrogel og silikonhydrogel 

I hydrogellinser er det vannet som bærer oksygenet og gjør slik at øyet får puste, dette medfører at mengden oksygen som slipper gjennom er begrenset.

Hydrogel linser har en spesiell teknologi som gir linsen et høyere innhold av vann. Disse kan beholde opp mot 95% av væsken i linsen i opp til 16 timer per dag.

I en silikonhydrogel-linse er det silikonet som tillater oksygen å trenge gjennom linsen, noe som medfører at de kan føre oksygen til øyet, både direkte og gjennom vann.

Kort fortalt er hovedforskjellen at silikonhydrogel tillater mer oksygen å trenge gjennom, og siden de krever mindre vann er det også mindre sannsynlig at de blir tørre, noe som igjen fører til mer komfort. Forskning har derfor vist at å bytte til silikonhydrogel kan hjelpe for mange som sliter med tørre øyne.

Når kan man ikke bruke dagslinser?

Noen ganger kan man ikke bruke dagslinser dersom man sliter med tørre øyne. Da må man bytte til 14-dagers eller månedslinser for å få mest mulig fuktighet fra linsene. I tillegg til dette er det svært viktig og la øynene få litt fri fra kontaktlinser en gang iblant, sørg alltid for å ha en fast brilledag i uken. Ta kontakt med din optiker eller nærmeste apotek for å finne et bedre linsealternativ for deg dersom dine nåværende linser ikke er optimale.

Andre tips og triks ved tørre øyne sammen med kontaktlinser:

Flere opplever at en luftfukter innendørs bedrer problematikken i tillegg til at solbriller kan hindre støv og vind i å irritere og medvirke til tørrhet på øyet. Husk også å ta pauser fra skjermen dersom du jobber mye foran skjerm, i tillegg til å være obs på blunkefrekvensen og dryppe øynene jevnlig i løpet av dagen.

Du kan lese mer om behandling av tørre øyne her.

Kan jeg få tørre øyne om jeg bruker linsene lenger enn anbefalt?

Ja, du skal aldri bruke en linse lenger enn hva som er anbefalt og godkjent for valgt linsetype. Du er spesielt utsatt for tørre øyne dersom du bruker endags- eller døgnlinser (linser du kan sove med) over anbefalt tid. Dette er fordi de fleste av dagens kontaktlinser er laget av en høy andel vann. Når linsene brukes over lengre perioder så vil en del av vannet i linsen forsvinne. De vil derfor suge til seg tårevæsken som produseres naturlig på øyet. Røyk, sterk varme og vind kan forsterke denne effekten.

Kan jeg ta øyedråper mens jeg har på linser?

Ja, så lenge øyedråpene er godkjent for bruk med kontaktlinser. Slike øyedråper skal ikke inneholde konserveringsmidler da dette kan føre til misfarging av kontaktlinsen og irritasjon på øyet. Det er likevel viktig å huske at ikke alle konserveringsfrie dråper skal brukes over linsene.

Eksempler på øyedråper du ikke kan bruke sammen med linser:

•     Hylo-Dual Intense er et godt eksempel på en konserveringsfri dråpe som ikke er anbefalt til bruk over linsene grunnet høy viskositet.

•     Thealouz Duo gel (endosebeholdere) skal du også være forsiktig med å bruke samtidig som kontaktlinser, da disse kan legge et «tåke-lag» over linsene.

Eksempler på øyedråper du kan bruke sammen med linser:

•     Thealouz duo og Hylo-Comod er eksempler på dråper som fint kan brukes sammen med kontaktlinsene. Det er da anbefalt at du drypper 2-4 ganger daglig for optimalt resultat. Her kan en god huskeregel være å dryppe til hvert måltid.

Hva gjør jeg dersom jeg bruker øyedråper som er tilsatt et legemiddel?

Dersom du bruker øyedråper som er tilsatt et legemiddel, kan samtidig bruk av øyedråper og kontaktlinser forlenge øyets kontakttid med legemiddelet. Dette er fordi kontaktlinsen suger til seg væsken. Hør med apotek eller lege dersom du er avhengig av øyedråper med legemiddel samtidig som du bruker kontaktlinser. Er doseringen på legemiddelet morgen og kveld kan du dryppe øyet med dråpene 30 minutter før du tar kontaktlinsene på, og etter du har tatt de av om kvelden. 

Hvilken linsevæske burde jeg bruke dersom jeg sliter med tørre øyne?

Det finnes flere ulike typer linsevæske som har forskjellige bruksområder. Her gjelder det å finne den linsevæsken som passer deg og dine øyne. Dette kan optikeren eller apoteket hjelpe deg med.

Linsevæske av peroksid:

Noen trenger spesifiserte linsevæsker som for eksempel peroksidløsninger. Dette er linsevæske som må virke i flere timer og skylles av med saltvann før du kan la linsen kontakte øyet igjen. Denne linsevæsken er godt egnet til å fjerne protein og belegg dersom det er et problem, men er ikke nødvendig for alle. Saltvann skal dessuten unngås så langt det lar seg gjøre dersom man sliter med tørre øyne, dette er fordi salt tiltrekker seg fuktigheten på øynene og gjør det mer tørt.

Linsevæske som holder linsene godt fuktet:

En enklere linsevæske som BioTrue kan rengjøre, skylle, desinfisere og fukte linsene godt nok for de aller fleste. Denne væsken kan kontakte øyet direkte og du har ikke behov for saltvann i tillegg. BioTrue kan også brukes til skylling av linsene gjennom dagen eller før linsebytte dersom du bruker flerdagslinser. Om du merker at du reagerer på en linsevæske må dette rådføres med optiker eller apotek da du kan reagere på, eller være sensitiv mot noen av innholdsstoffene. Det kan i slike tilfeller bli nødvendig å bytte linsevæske. Merk at de fleste linsevæsker skal brukes innen tre måneder fra åpningsdato. 

Kan tørre øyne påvirke synet?

Ja, når tårefilmen over hornhinnen blir for tørr, så vil det oppstå små, tørre flekker på øyet. Når du bruker synet ser du gjennom hornhinnen og vil dermed merke forstyrrelsen av disse tørre flekkene i synsfeltet. Dette kan oppleves som et uklart og ustabilt syn.

Hva gjør jeg dersom jeg ikke blir kvitt tørrhetsproblematikken når jeg bruker linser?

Dersom du ikke blir kvitt problematikken så er det først og fremst lurt å vurdere og slutte med, eller redusere bruk av kontaktlinser. Hvis dette ikke fungerer finnes det også andre typer linser som kan være til hjelp.  Bandasjelinser er myke linser som beskytter øyets overflate gjennom sine gode pusteegenskaper. Sklerallinser er store, harde kontaktlinser som fylles med væske før de legges på øyet. Dette skaper en sjø av fuktighet som beskytter øyet gjennom dagen. Denne type linser skaper også bedre synsskarphet og redusert blending.

 

– Marie, optikeransvarlig

Oppdatert oktober 2021

 

Kilder: Linserpånett, Coopervision, Synsam, Interoptik

Relaterte tips & råd

/