Øyekatarr

Øyehelse

Hva er øyekatarr / øyebetennelse? Øyekatarr er en betennelse på den tynne slimhinnen som dekker innsiden av øyelokket, også kalt “cunjunctiva” på fagspråket. Øyekatarr skyldes ofte en bakterie- eller virusinfeksjon på slimhinnen. Dette forårsaker røde, rennende øyne med en sviende følelse. Øyekatarr er svært vanlig, og det er blant den vanligste årsaken til at vi kontakter legen vår her i Norge.

Er øyekatarr smittsomt?

Øyekatarr er svært smittsomt. Smitteoverføringen skjer som oftest ved kontakt med hendene (fra hånd til øyet), men det kan også smitte ved lån av øyesminke eller håndklær. Øyekatarr kan også forekomme som følge av en øvre luftveisinfeksjon eller allergi.

Symptomer på øyekatarr

De vanligste symptomene på øyekatarr er røde, sviende og rennende øyne.
Øyekatarr kan gi en stikkende og brennende følelse i øynene, som om man har sand i øyet. Økt pussdannelse og tåreflod er også vanlige plager.

Hvis du våkner med størknet hvitt eller gult puss rundt øynene, har du sannsynligvis en bakteriell infeksjon på øyet.

Opplever du rødhet og kløe i begge øyne på samme tid hvert år kan det skyldes allergi mot for eksempel pollen. Allergisk øyekatarr oppstår ofte sammen med andre allergisymptomer som tett, rennende nese, slapphet og kløe i halsen. Noen opplever også tungpusthet.

Hvordan behandle øyekatarr selv?

●    Skyll øyet nøye med sterilt saltvann for å rense øyet og fjerne størknet puss.

●     Bruk kunstig tårevæske for å lindre ubehag og redusere svie.

●     Unngå bruk av kontaktlinser og øyesminke.

●     Vask hendene ofte.

●     Ikke bruk sminken du har brukt til daglig, da dette kan føre til gjensmitte.

●     Ikke del håndkle med andre, dersom du er smittet.

Når bør man kontakte lege ved øyekatarr?

Øyekatarr går som oftest over av seg selv i løpet av to til fem dager, ved hjelp god hygiene og nøye rensing av øynene. Det er lurt å kontakte lege hvis du opplever noen av punktene nedenunder:

  1. Hvis du bruker kontaktlinser og har symptomer på øyekatarr, bør du ta ut kontaktlinsene raskt og kontakte en lege. Hvis du ikke får behandling er det en risiko for at øyekatarren utvikler seg til en hornhinnebetennelse (keratitt), som kan være alvorlig.
  2. Hvis du har smerter bak øynene, og opplever at du er lysømfintlig og/eller opplever endringer i synet, bør du oppsøke lege. Dette kan skyldes en øyesykdom.
  3. Øyekatarr hos spedbarn kan være alvorlig, derfor bør legen kontaktes raskt.
  4. Dersom øyet er rødt med puss over flere dager, uten tegn til bedring, bør lege kontaktes.
  5. Hvis øyebetennelsen oppleves som veldig smertefull, bør du ta kontakt med legen.
  6. Dersom du mistenker at du har et fremmedlegeme på øyet, eller en skade på øyet, bør lege kontaktes.

Øyekatarr er den øyesykdommen allmennlegene ser hyppigst.
NHI

Barn og øyekatarr

Øyekatarr er en veldig vanlig tilstand hos barn. Det smitter lett blant barnehagebarn, og ofte har det skjedd en spredning i barnehagen allerede før det første barnet med øyekatarr har rukket å komme seg til legen. Ved en virusinfeksjon vil barna være smittebærere selv om de går på behandling. I slike tilfeller er det nesten umulig å unngå at andre barn blir smittet. Ved en bakterieinfeksjon derimot, er smittefaren raskt over etter påbegynt behandling.

En virusinfeksjon vil ofte gi rødhet og svie i øynene, mens en bakterieinfeksjon ofte vil vise seg med gulaktig puss og gjenklistrede øyne. Infeksjonen vil ofte starte på et øye, og spre seg til det andre øyet i løpet av 1-2 dager.

Nyfødte kan også få øyekatarr etter å ha vært i kontakt med bakterier som finnes i fødselskanalen. Dersom mor er smittet med klamydia eller gonoré kan det skje en smitteoverføring til barnet under fødselen. Ubehandlet vil disse infeksjonene skape store komplikasjoner hos barnet og det er derfor viktig å være oppmerksom på nyfødte som utvikler øyekatarr etter fødsel og som ikke blir bedre.

Må barn være hjemme fra skole / barnehage ved øyekatarr?

Folkehelseinstituttet opplyser at det ikke er grunnlag for å holde et barn hjemme fra skole eller barnehage ved mild til moderat øyekatarr, selv om behandling ikke er påbegynt. Dersom barnet har kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt for å forhindre smitte til andre barn. Har barnet ditt øyekatarr er det viktig å minne på om god håndhygiene og at øynene ikke bør berøres.

Legemidler ved behandling av øyekatarr hos barn og voksne

Det er legen som vurderer om en øyekatarr skal behandles eller ikke. Øyekatarr som er forårsaket av vanlig forkjølelsesvirus går over av seg selv, og man vil ikke trenge behandling med legemidler. Omtrent halvparten av alle øyebetennelser som er forårsaket av en bakterieinfeksjon går over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Hvis bakterieinfeksjonen ikke gir seg kan legen forskrive resept på antibiotika øyedråper/øyesalve som kan forkorte varigheten av plagene og redusere smittefaren. Antibiotika vil ikke ha noen effekt dersom øyekatarren skyldes en virusinfeksjon.

Legemidler som ofte brukes for å behandle bakteriell øyekatarr:

●     Kloramfenikol øyedråper/øyesalve inneholder det aktive virkestoffet kloramfenikol. Kloramfenikol er et antibiotikum som har hemmende effekt på en rekke bakterier og mikroorganismer. Det hindrer også vekst av bakterier som forårsaker øyeinfeksjoner.

●     Fucithalmic øyedråper inneholder det aktive virkestoffet fusidinsyre som har en bakteriedrepende effekt (antibiotikum). Fucithalmic brukes i behandling av øyeinfeksjoner forårsaket av bakterier som heter stafylokokker.

Det finnes også flere varianter øyedråper og øyesalve som brukes mot øyekatarr.

 

Lurer du på mer om øyekatarr, eller har andre faglige spørsmål? Kontakt oss her.

Oppdatert oktober 2020.

Kilder: Store medisinske leksikon (Sml), Norsk helseinformatikk (NHI.no), Helsenorge, Hjemmelegene.no, Helsebiblioteket.no (Gode råd).

Relaterte tips & råd