Chat with us, powered by LiveChat Øyelokksbetennelse – hvorfor får jeg det? | Apotek For Deg

Øyelokksbetennelse – hvorfor får jeg det?

Livsstil & Helse
Øyelokksbetennelse – hvorfor får jeg det?

Øyelokksbetennelse kalles på fagspråket blefaritt. Dette er en kronisk betennelsestilstand i hår- eller talgkjertlene på øyelokkskanten som krever daglig pleie. Øyet blir gjerne rødt, sårt og hovent i tillegg til at du kan oppleve skjellende hud. Dette er en relativt vanlig tilstand som ofte oppstår på begge øyne i ulik grad, men det er også mulig med ensidige tilfeller.

Det er enkelt å stille denne diagnosen, men det er ofte vanskelig å finne ut hva som er årsaken til at det oppstår. Dersom man opplever stadig tilbakevennende plager eller at plagene er svært langvarige må man finne ut om det foreligger en underliggende årsak. Dette gjøres gjerne hos øyelege.

Hvorfor får jeg øyelokksbetennelse?

Øyelokksbetennelse kan komme av en ubalanse i øyets tårefilm og/eller hudbarriere. Dette er fordi huden rundt hår-og talgkjertlene blir sår og irritert slik at bakterier slipper inn og kan forårsake en betennelse i de små kjertlene i øyelokket (de meibomske kjertlene). Disse kjertlene skal produsere væske for å smøre overflaten av øynene og innsiden av øyelokkene. Ved blefaritt er disse kjertlene ofte tette, noe som igjen skaper ubalanse og irritasjon ved øyelokkskanten.

Øyelokksbetennelse (blefaritt) deles inn i fremre- og bakre blefaritt og som oftest er årsaken til plagene en blanding av disse to.

Symptomer på øyelokksbetennelse (blefaritt):

•     Rød og hoven øyelokkskant

•     Skorper og klebrig flass i øyevippene

•     Irritasjon på øynene

•     Kløende og brennende følelse

•     Rennende øyne

•     Grus- og tørrhetsfølelse

•     Lysømfintlighet

•     Øyevipper som begynner å vokse i feil retning dersom det forblir ubehandlet

•     Sti på øyet

•     Ved kronisk betennelse kan øyelege eller optiker finne infiltrater på hornhinnen (cornea)

Hvem er mest utsatt for å få øyelokksbetennelse?

•     Personer med sensitiv hud

•     Personer med hudsykdommer (eks. atopisk eksem, seboreisk eksem og rosacea)

•     Eldre

•     Personer med allergi

Hvordan bli kvitt øyelokkbetennelse?

Kan jeg behandle øyelokksbetennelse hjemme, og hvordan gjør jeg det?

Ja, mye av behandlingen og forebyggingen kan du gjøre hjemme. Dette gjøres ved å ha en god rengjøringsrutine av øynene. Helst skal denne bestå av våtservietter eller annen egnet rengjøring, varmebehandling og massasje på morgen og kveld.

•     Start med 8-10 minutter med varmebehandling med eyebag, Therapearl, Blephasteam eller annet varmebehandlende alternativ over øynene. Blephasteam fuktkammerbriller kan du kjøpe hos din optiker. Blephasteam Ringer til brillene kan du finne hos oss. Eventuelt så kan du legge en lunken klut over øynene, men denne holder seg ikke like varm og er derfor ikke et optimalt alternativ. Varmebehandlingen gjøres for å løsne opp i skorper og flass.

•     Etter varmebehandlingen bør du gjøre en øvre- og nedre øyelokks-massasje med en q-tips i sirkelbevegelser for å presse opp det som har tettet kjertlene. Man kan med fordel bruke Blephagel under denne massasjen. Denne hjelper også til med å fjerne sekret og skorpedannelse.

Øyelokkmassasje med Q-tips
Figureren illustrerer hvordan du kan bruke q-tips til å massere øyelokkene.

•     Alternativt så kan du gå over med sterile våtservietter, som for eksempel Blephaclean for å vaske bort smuss fra øynene. Disse serviettene kan også brukes for å fjerne sminke før varmebehandling.

•     På kveldstid er det anbefalt å avslutte behandlingen med VitaPos-salve på øyelokkskanten. Denne salven kan gi sløret syn og er derfor anbefalt til nattbruk. I og med at dette er en kronisk tilstand vil det være nødvendig med gjentakende behandling på fast basis for å forhindre at tilstanden utvikler seg til infeksjon. 

•     Dersom betennelsen ikke forsvinner eller forbedres med en god rengjøringsrutine kan behandling med legemidler bli nødvendig for å bedre tilstanden. Dette må man få på resept og man trenger derfor vurdering av lege eller øyelege. 

Går øyelokksbetennelse over av seg selv?

Som oftest går betennelsen over av seg selv med en god rengjøringsrutine, men den kan være svært plagsom og kosmetisk sjenerende mens den står på. Tilbakefall og behov for nye omganger er vanlig, og det er derfor viktig å opprettholde en god rengjøringsrutine på fast basis. Dette gjelder også fordi øyelokksbetennelse kan spre seg til øyets bindehinne og forårsake øyekatarr (konjunktivitt). Dersom man har øyelokksbetennelse så vil dette øke risikoen for andre øyelokkslidelser som sti på øyet, smertefulle kuler på øyelokkene (Chalazion), tørre øyne og problemer med å bruke kontaktlinser. Derfor burde både kontaktlinser og sminke unngås så lenge øyelokksbetennelsen varer. Her kan du lese mer om øyekatarr.

– Marie, optikeransvarlig

Oppdatert oktober 2021.

Kilder: Memira, NHI, Volvat, Théa-nordic

Relaterte tips & råd

/