Chat with us, powered by LiveChat Rett håndvask – god håndhygiene forebygger smitte | Apotek For Deg

Rett håndvask – god håndhygiene forebygger smitte

Livsstil & Helse
coronahender apotekfordeg

Visste du at god håndhygiene er den enkleste og mest kostnadseffektive måten å unngå smitte? Når vi vasker hendene rett, ofte nok og med rett produkter beskytter vi både oss selv og de rundt oss. Men hva innebærer det egentlig ”å vaske hendene rett”? Hvorfor er det ikke nok å vaske hendene med vann, og hvorfor må man egentlig bruke litt makt når man vasker hendene? 

8 viktige forutsetninger for effektiv håndvask er:

  1. Begynn med å fukte hendene.
  2. Bruk såpe.
  3. Bruk lunkent vann.
  4. Vask hendene i 20-40 sekunder.
  5. Bruk litt makt, gni såpen godt inn i huden.
  6. Husk håndoverflaten, tommelen, neglene og håndleddet.
  7. Tørk hendene med et papirhåndkle.
  8. Avslutt med å bruke papirhåndkleet til å skru av vannkranen. 

Når er det viktig å vaske hendene?

●    Før og etter et måltid

●    Når du skal lage mat

●    Når hendene er synlig skitne

●    Etter et toalettbesøk

●   Ved ankomst til barnehage og skole

●   Etter kontakt med dyr

●    Etter bleieskift

Hvorfor er det viktig å bruke såpe?

Såpe inneholder fettsyrer som gjør at den beskyttende fettkappen som virus og andre mikroorganismer har rundt seg, går i oppløsning. Viruset rives altså i stykker, for så å skylles bort.

Hvor ”hardt” skal hendene vaskes?

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, men det skal ikke gjøre vondt å vaske hendene. Grunnen til at det er viktig å bruke litt makt er fordi virus kan danne kjemiske bindinger til overflater som ligner den selv, som f.eks hud, hår, klær og treverk. Virus tiltrekkes spesielt til organiske overflater slik som huden, der den kan interagere med proteiner og fettsyrer fra døde hudceller. Virus legger seg mer enn gjerne under neglene, i små linjer og under håndsmykker og klokker. Ved å massere såpen godt inn i huden mister viruset lettere fotfeste og såpen kommer også godt ned i alle kriker og kroker der eventuelle mikroorganismer gjemmer seg.

Kan jeg bruke hånddesinfeksjon istedenfor vann og såpe?

Hånddesinfeksjon er et godt alternativ når det ikke er mulig å vaske hendene med vann og såpe – men vann og såpe er alltid best. 

Hvis hendene er synlig skitne eller våte vil hånddesinfeksjonen ha redusert effekt. Det er derfor viktig å ha tørre hender før du tar hånddesinfeksjonsmiddel i hånden. Hvis hendene er synlig skitne kan de vaskes med, for eksempel, våtservietter først. 

Hånddesinfeksjon skal fordeles godt på begge hender, og du skal fortsette å gni helt til hendene er helt tørre for å oppnå maksimal effekt. 

Må man vaske hendene om man bruker engangshansker?

Ca 30% av alle som bruker hansker har forurensede hender og håndledd etter bruk. Hansker gir ekstra beskyttelse, men bør ikke være den eneste beskyttelsen. 

Hvorfor er det best å bruke lunkent vann?

Virus og bakterier overlever lenger når det er kaldt, og varmt vann er dårlig for huden din. Derfor er det ofte best med lunkent vann. Vannets temperatur er derimot ikke avgjørende for en god håndvask. Hvis du ikke har tilgang til lunkent vann går det bra med kaldt vann også. Det viktigste er å bruke såpe og vaske lenge nok slik at viruset rives i stykker. 

Tips:
Bruk en pleiende, fet og næringsrik håndkrem etter at du har vasket hendene. Hvis du sliter med veldig tørre hender kan du lage din egen håndmaske ved å smøre hendene rikelig med krem og tre en bomullshanske over. La så bomullshansken sitte på i 1 time (eller lenger, alt etter hvor tørre hendene er). 

Oppdatert oktober 2020.

Kilder: Helsedirektoratet.no, Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Folkehelseinstituttet, WHO.

Relaterte tips & råd