Slik forebygger du flåttbitt

Friluftsliv og reise
Tics on finger

Flått er en blodsugende liten midd som suger blod fra både oss mennesker og dyr. Det er ikke mulig å utrydde flåtten, men det er mye vi kan gjøre for å forebygge flåttbitt.

Her kan du lese 5 tips om hvordan du kan forebygge flåttbitt:

  1. Bruk lyse klær: Flåtten bryr seg ikke om hvilke klær du har på deg. Faktisk har den ikke engang øyne. Men, når du har på deg lyse klær er det mye enklere å se den når den kravler rundt på klærne dine på leting etter bar hud.
  2. Putt buksa nedi sokkene: Flåtten trives godt på steder med høyt gress, busker, lyng og kratt. Hold deg derfor på turstien hvis du kan, og putt buksa nedi sokkene dersom du går utenfor stien.
  3. Velg insektsmiddel som inneholder DEET: DEET (dietyltoluamid) er en aktiv ingrediens som gir effektiv beskyttelse mot flått. De aller fleste produkter som inneholder DEET skal kun brukes 1 gang per dag og kun smøres på bar hud, da overdreven bruk kan føre til forgiftning.
  4. Ta en dusj hvis du kan: Da skyller du bort flått som ikke har festet seg. Flåtten elsker skjulte steder med tynn hud, så sjekk gjerne samtidig armhuler, knehaser, bak ørene og andre steder med tynn hud, mens du dusjer.
  5. Bytt klær dersom du har vært i et flått-område: Ta av deg klærne og rist de godt før du deretter henger de ute eller vasker tøyet på 60 grader.

Borreliose er den infeksjonssykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt. Risikoen for sykdomsoverføring er minimal dersom flåtten fjernes innen 24 timer etter bittet. Dersom du er smittet oppstår det et rødt, ringformet utslett rundt bittet ca 2 – 30 dager etterpå. Utslettet vokser seg vanligvis større etterhvert som tiden går. Det er viktig å kontakte lege dersom du mistenker at du har fått borreliose.

 

Oppdatert juni 2021

Kilder: Nhi.no, Helsenorge.no, Fhi.no, Store medisinske leksikon (sml.snl.no)

 

Relaterte tips & råd