Sykdommer forbundet med solen

Hud
Sykdommer forbundet med solen

Solsultne nordmenn er blitt flinkere til å beskytte seg med solkrem. Årsaken skyldes ikke bare å unngå å bli solbrent, men langvarig eksponering for sterk sol uten beskyttelse kan gi en rekke hudsykdommer og plager.

UV-stråling hemmer kroppens immunforsvar

UVA – og UVB – strålene kan skade huden ved å direkte medvirke til endring i arvematerialet vårt eller via generering av oksidative frie radikaler. Forskning har også vist at UV-stråling hemmer kroppens immunforsvar.

Hudens hornlag ved eksponering av UVA og UVA stråling - Apotekfordeg

Eksempler på hudsykdommer og plager som kan oppstå eller bli verre når huden utsettes for sol:

•     Herpes på leppene (munnsår)

•     Rosacea (rødflammede hudpartier)

•     Seboreisk eksem 

•     Hudreaksjoner rundt munnen (peroral dermatitt)

Les mer om solskadet hud her.

Men noen hudsykdommer kan også bli bedre med solpåvirkning, blant annet

•     Psoriasis

•     Atopisk eksem

•     Akne

Lysfølsomhet for UV-stråling

Husk at det er en liten andel av befolkningen som kan utvikle lysfølsomhet (fotosensibilisering) for UV-stråling. En liten dose sol er nok til å utløse en allergisk reaksjon som gir utslett og alvorlige symptomer. Det virker til at sollyset evner å endre proteinstrukturen slik kroppens immunforsvar opplever disse proteinene som fremmede og reagerer med en allergireaksjon.

Lysfølsomhet kan også oppstå ved bruk av en rekke legemidler, f.eks. smertestillende ketoprofen. De som bruker Orudis gel bør passe på å beskytte seg godt med solkrem. Det samme gjelder de som tar tabletter med tetrasykliner som er en gruppe antibiotika. 

UV-stråling og hudkreft

Men en av de mest kjente hudsykdommene forbundet med soling, må vel være hudkreft. Ikke overraskende forekommer den oftere hos personer med lys hud. UV-stråling er kanskje den viktigste ytre faktoren som vi kjenner til for utvikling av hudkreft.

De tre mest vanlige krefttypene er:

•     Basalcellekreft

•     Plateepitelkreft

•     Føflekkreft

Hvordan oppstår basalcellekreft?

Basalcellekreft oppstår i overhuden (epidermis). Basalcellekreft kan oppdages som sår som ikke vil gro, hvit eller rosalignende kul i huden som kan utvikle seg til sår, og røde og skjellende hudforandringer. Basalcellekreft oppstår hyppig, men sprer seg sjeldent.

Hvordan oppstår plateepitelkreft?

Plateepitelkreft oppstår også i overhuden hvor en spesiell type celler (keratinocytter) i det ytterste hudlaget er omdannet til ondartede celler. Den vises som en fast, skjellende og av og til vorteaktig knute, ofte med et sår sentralt i svulsten. Ubehandlet kan denne spre seg til lymfeknuter og andre steder i kroppen.

Hvordan oppstår føflekkreft?

Føflekkreft kalles også melanom og har utspring fra føflekker og ansamlinger av pigmentceller. Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Det er svært viktig at føflekkreft oppdages og behandles tidlig før det sprer seg, f.eks. til lymfeknutene. Ifølge Kreftforeningen fikk 2330 mennesker melanom i Norge i 2019. 

Kan man få øyeskader av solen og UV-stråling?

I tillegg til hudskader kan også langvarig og intens eksponering for solstråler gi øyeskader. UV-stråling kan skade hornhinnen, linsen og netthinnen. Øyet reagerer på UV-stråling ved å utvikle snøblindhet. Linsen i øyet reparerer seg ikke selv når den først er blitt skadet. Skaden på grunn av UV-stråling oppstår som regel ikke akutt, men kommer over tid, ved at linsen langsomt blir gromsete og grå stær (katarakt, tåkesyn) utvikles. Viktig å beskytte øynene med solbriller i sterk sol.

Slik beskytter du øynene mot solen og de skadelige UV- strålene

•     Bruk solbriller med UV-beskyttelse når du er ute

•     Bruk solhatt eller caps

•     Ta pauser i skyggen

•     Se aldri direkte på solen, spesielt ikke med kikkert

 

Oppdatert september 2021

Kilder: Helsenorge.no, Fhi.no, Nhi.no, Kreftforeningen.no, Lommelegen.no

Relaterte tips & råd