Chat with us, powered by LiveChat Tørre øyne av medisiner og medisinbruk | Apotek For Deg

Tørre øyne av medisiner og medisinbruk

Livsstil & Helse
Tørre øyne av medisiner og medisinbruk

Tørre øyne er en relativt vanlig tilstand som antas å ramme 10-20 prosent av befolkningen en gang i løpet av livet. Det er vanligst at tilstanden oppstår hos eldre, men den kan også ramme yngre.

Tørre øyne rammer ofte de som har underliggende sykdommer eller bruker visse medisiner. Normalt vil en ubehandlet tilstand medføre ubehag. Det finnes også tilfeller hvor tørre øyne reduserer livskvalitet. Det er uansett viktig å behandle tilstanden, da den kan medføre økt risiko for infeksjoner, betennelser og ubehag dersom den får stå ubehandlet.

Kan kroniske sykdommer medføre tørre øyne?

Ja, kroniske sykdommer kan medføre tørre øyner. Parkinsons sykdom, diabetes, lupus, leddgikt og Sjøgrens er ofte forbundet med tørre øyne. 

Hvordan gir medisiner tørre øyne?

Noen legemidler gir tørre øyne ved at tåreproduksjonen reduseres, eller at det blir mindre fettstoffer i tårefilmen.

Hvilke medisiner kan gi tørre øyne?

Tørre øyne er en bivirkning ved bruk av mange ulike medisiner. Antihistaminer, antidepressiva, nevroleptika, diuretika, betablokkere og aknemedikamenter som isotretinoin er gode eksempler på medisiner som kan gi tørre øyne som bivirkning.

Hva kan jeg gjøre dersom jeg har tørre øyne?

Det kan lønne seg å kontakte fastlegen dersom du opplever tørre øyne som følge av en behandling du går på. Da kan legen vurdere å redusere dosen på medisinen du går på for å se om det gir mindre bivirkning på øynene. Eventuelt om du skal slutte med medikamentet helt eller skifte til et annet legemiddel. Dersom tørre øyne forblir en kronisk tilstand, kan du gjøre mye for å forsøke og lindre symptomene. Først og fremst vil det være en god ide å unngå trekk, tørr luft, røyk og støv så langt det lar seg gjøre. Jobber du mye foran skjerm er det viktig å tenke over hyppigheten av blunking og ta deg pauser fra skjermen innimellom.

Hvilke øyedråper er best for tørre øyne?

Det er lurt å finne gode og tilpassede øyedråper som passer deg, slik at du er sikret et resultat som gjør tårefilmen tykkere og mer stabil.

I tillegg er det grunnleggende med daglig rengjøring av øyelokk i form av servietter, gel eller annen egnet rensevæske i behandlingen av tørre øyne.

En god rutine ved forebygging av tørre øyne:

•     Start dagen med Blephaclean for å vaske bort all rusk og rask som har samlet seg rundt øynene og vippene i løpet av natten.

•     Drypp jevnlig med for eksempel Thealouz duo eller Hylo Gel i løpet av dagen. En god huskeregel er at du skal dryppe til hvert måltid. Optimalt sett skal det dryppes 4-6 ganger i løpet av en dag.

•     Rens øynene med Blephaclean eller Blephagel for å fjerne all skitt som har samlet seg i ansiktet, og rundt øynene i løpet av dagen. Bruker du sminke så kan denne fjernes med Blephasol Duo.

•     Drypp med Thealouz duo gel eller bruk VitaPos salve rett før leggetid. Merk: Det er lurt å ta av eventuelle kontaktlinser først.

Her kan du lese mer om: Hvorfor får jeg tørre øyne? 

Forebygging av tørre øyner

Ønsker du mer informasjon om hvordan forebygge tørre øyne, kan apotek eller optiker hjelpe deg med å anbefale et behandlingsalternativ med produkter som er tilpasset for deg og dine øyne. 

Kanskje du også er interessert i dette: Behandling av tørre øyne.

 

Oppdatert oktober 2021.

– Marie, optikeransvarlig

Kilder: NHI, Tearsagain, Synsam, Interoptik, Tørreøyneklinikken

Apotek For Deg, Karl Johans gate 37, 0162 Oslo, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd

/