Underlivssopp

Livsstil & Helse

Klør, svir og lukter det litt i underlivet? Har fargen eller konsistensen på den vaginale utfloden endret seg eller har det oppstått rødt utslett på penis? Da kan det være at du har en soppinfeksjon i underlivet (genital soppinfeksjon). Underlivssopp forekommer hos både menn og kvinner, men oftere hos kvinner. 

Underlivssopp er svært vanlig og ofte lett å bli kvitt – og selv om det ikke er farlig så er det sjelden særlig behagelig. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre selv for å både forebygge og behandle en soppinfeksjon i underlivet. Her kan du lese mer om symptomer, behandlinger, årsaker og den gode prognosen som foreligger.

Underlivssopp forekommer hos både menn og kvinner, men oftere hos kvinner. 

Hva er soppinfeksjon i underlivet?

En soppinfeksjon i underlivet skyldes vanligvis gjærsoppen Candida albicansC. albicans trives veldig godt i fuktige og varme omgivelser og har naturlig tilhold i blant annet munnen, fordøyelseskanalen og underlivet. Der kan den leve uten å nødvendigvis skape problemer for oss, men dersom den rike og normale bakteriefloraen blir forstyrret kan gjærsoppen få bedre vekstvilkår og blomstre opp. I underlivet kan den føre til blant annet svie, kløe, sprekker, sjenerende lukt og endret utflod. 

Candidavaginitt er et faglig begrep for soppinfeksjon i skjeden, og er ikke en seksuelt overførbar sykdom.

Hvordan behandles underlivssopp?

Det finnes lokalbehandlende reseptfrie vagitorier (stikkpiller til skjeden) og soppbehandlende kremer på apoteket. Denne typen medikamenter inneholder ofte en gruppe legemidler som kalles imidazoler, og kan også brukes når du er gravid, ammer eller har menstruasjon. 
Vagitorier/ stikkpiller føres så langt inn i skjeden som mulig og brukes vanligvis i 1 til 3 dager, avhengig av type virkestoff, styrke og formulering. Kremen brukes på kjønnslepper og rundt skjedeåpningen opptil 3 ganger daglig i en til to uker. Ved svært hyppig tilbakefall kan det være aktuelt med langtidsbehandling, for eksempel en stikkpille en gang hver uke, eller en gang hver måned like etter menstruasjon. Langtidsbehandling ved gjentatte soppinfeksjoner bør alltid skje i samråd med legen.

Det finnes også reseptfri tablettbehandling med flukonazol som enkeltdose. Tablettbehandling med flukonazol anbefales derimot ikke til behandling av underlivssopp ved graviditet.

Du kan lese mer om behandlingene her.

Hva øker risikoen for en soppinfeksjon, og hva kan jeg gjøre selv?

Skjeden har en rik bakterieflora der ulike bakterier og melkesyrebakterier lever i balanse med hverandre. Alt som kan forstyrre og endre denne balansen og bakteriefloraen i underlivet øker risikoen for en soppinfeksjon. Her er eksempler på årsaker til oppblussing av underlivssopp:


Antibiotikabehandling

Dette er en svært vanlig årsak. Antibiotika dreper/hemmer vekst av alle bakterier, inkludert de nødvendige bakteriene som lever sammen med soppen i skjeden. Dersom disse bakteriene forsvinner, er det så og si fritt frem for soppen å formere seg av rikelig næring som bakterier normalt ville ha tatt del i. Hvis du skal gå på antibiotika, sterke eller langvarige kurer, bør du være forberedt på en eventuell soppinfeksjon, og det kan være lurt å forebygge med sopphemmende eller soppdrepende midler.

Antibiotikabehandling er en vanlig årsak til unormal oppvekst av sopp i skjeden.

NHI

Kortison 

Kortison har mange gode egenskaper, som å effektivt lindre kløe, men kortison svekker også kroppens egne immunforsvar og gir bedre vekstvilkår for Candida albicans. Dersom du har en soppinfeksjon i underlivet mens du bruker kortison etter anvisning fra legen, skal du aldri avslutte kortisonbehandlingen uten at det er i samråd med legen din – selv om du mistenker en soppinfeksjon.

Graviditet

I svangerskapet er kvinnen utsatt for å få soppinfeksjon i underlivet. I noen tilfeller kan det være det første symptomet på graviditet.

Menstruasjon

Under menstruasjonen endres hormonnivået, som igjen påvirker underlivets immunforsvar. En soppinfeksjon som oppstår i forbindelse med menstruasjon forsvinner ofte relativt raskt av seg selv. Det er viktig å ikke vaske for mye eller bruke feil vaskeprodukter for å unngå irritasjon og ytterligere ubalanse. Det er ikke mulig å ”vaske vekk” en soppinfeksjon. 

Det finnes vaginalkapsler og geler som også kan brukes under menstruasjon. Denne typen produkter inneholder ofte probiotika (melkesyrebakterier) eller prebiotika (næring til melkesyrebakterier) som gjenoppretter den naturlig lave pH-verdien i underlivet, noe som bidrar til å hemme vekst av uønskede bakterier og sopp. Dersom menstruasjonen varer ekstra lenge, øker risikoen for en soppinfeksjon i forbindelse med menstruasjon. 

Klikk her for flere produkter.

Diabetes

Diabetikere har høyere risiko for å få soppinfeksjon i underlivet. En forklaring kan være at det overskytende sukkeret fra blodet avleires ved urinrøret når man tisser. Sopp og bakterier elsker de søte restene, så de får gode betingelser for å formere seg. Og så begynner det å klø.

Overdreven vask av underlivet 

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være gunstig surt. Bakterien Lactobacillus sørger for at dette miljøet forblir surt ved å produsere melkesyre. Men Lactobacillus er svært følsom for ulike typer såper. Skulle Lactobacillus forsvinne, vil miljøet bli mindre surt, og bakteriene som rengjør, begynner å irritere skjeden i stedet for å gjøre jobben sin. Dermed vil all vasking med såpe føre til en svekkelse av skjedens naturlige balanse og øke irritasjonen i skjedens slimhinner.

En intimvask skal ikke forstyrre den naturlige bakteriefloraen eller irritere slimhinnene. Ofte er det nok å vaske underlivet regelmessig med rent vann, men det finnes også uparfymerte intimsåper og intimservietter som rengjør skånsomt, og flere inneholder den samme melkesyren som kroppen selv produserer for å beskytte seg selv mot bakterier. Skjeden er selvrensende og skal aldri vaskes innvendig. 

Dårlig hygiene

Underlivet bør vaskes regelmessig. Ikke for ofte, men heller ikke for sjelden. Underlivet skal kun vaskes utvendig, og for de aller fleste er det nok å vaske 1 gang per dag. Bruk lunkent vann eller uparfymert intimvask og sørg for at eventuelle såperester renses bort. 

Klikk her for flere produkter

Hvilke symptomer kan tyde på en soppinfeksjon?

Kvinner som har fått en soppinfeksjon opplever vanligvis at det klør, lukter og svir i underlivet. Utfloden kan bli tykk og minne litt om cottage cheese, men det er også mulig å ha en soppinfeksjon med uendret utflod eller tyntflytende utflod. 

Svie ved samleie kan også være et symptom på soppinfeksjon i underlivet.

Underlivssopp kan også oppstå på penis og i forhuden. Vanlige symptomer er da kløe, sprekkdannelse og rødt utslett. Det kan også gjøre vondt eller oppleves ubehagelig å tisse samt trekke forhuden tilbake. I noen tilfeller oppstår det hvite flekker rundt penishodet. 

Hvem kan få sopp i underlivet?

Majoriteten av alle kvinner vil få en soppinfeksjon i underlivet i løpet av livet, men i og med at soppen er avhengig av at slimhinnen er østrogenstimulert, ser man i praksis ikke en soppinfeksjon i kjeden før i puberteten. Menn kan også få sopp i underlivet, men tilstanden er mer vanlig blant kvinner. Menn som får underlivssopp har gjerne mer kortvarige symptomer som ofte forsvinner relativt raskt av seg selv. Dersom soppen er svært aggressiv finnes det kremer mot gjærsopp på apoteket, som også kan brukes på penis.

Dersom jeg har sopp i underlivet, må partneren behandles også?

Både ja og nei. Først og fremst så er ikke underlivssopp en smittsom kjønnssykdom, selv om en soppinfeksjon kan overføres til seksualpartner. Kvinner som har hatt samleie med en person med en soppinfeksjon bør ofte behandles samtidig som seksualpartneren for å unngå å smitte hverandre frem og tilbake. Menn som har hatt samleie med en person med en soppinfeksjon skal som regel ikke behandles dersom han er symptomfri og seksualpartneren behandles. 

Kan en soppinfeksjon i underlivet påvirke fosteret under graviditet?

Nei. En soppinfeksjon er lokal, det vil si at den ikke kan bevege seg fra stedet den startet. Dersom du plages av gjentatte soppinfeksjoner må legen din informeres om eventuell graviditet før eventuell behandling med medisiner på resept.  

Hva gjør jeg dersom jeg er usikker på om jeg har sopp i underlivet?

Kvinner som har hatt sopp i underlivet før og kjenner igjen symptomene kan vanligvis innføre tiltak eller starte reseptfri lokalbehandling uten å ta kontakt med lege. Menn med symptomer på underlivssopp bør ta kontakt med lege før en eventuell behandling, dersom behandling er nødvendig.
Kvinner som mistenker en soppinfeksjon for første gang bør bestille en legetime før behandling. Legen kan vanligvis konstatere raskt om det dreier seg om en soppinfeksjon eller noe annet. 

Er det sant at jeg kan få sopp ved å bruke tights eller våt badedrakt?

Både ja og nei, men mest nei. Du får som regel ikke sopp bare ved å bruke tights eller en våt badedrakt, men sopp elsker varme og fukt, så for stramme klær eller våte klær fører ofte til at soppen trives veldig godt. Dersom du bruker tights ofte er det viktig å holde intimområdet tørt, samt lufte regelmessig og vaske (utvendig) omtrent 1 gang per dag. Løse bomullsklær er også veldig bra. 

Ettersom en antibiotikakur øker risikoen for underlivssopp kan det være lurt å unngå tettsittende/våte klær gjennom hele behandlingen. Det samme gjelder ved svekket immunforsvar. 

Når skal jeg kontakte lege?

Kontakt lege dersom 

●     du er under 16 år eller har passert overgangsalder, spesielt kvinner får sjelden soppinfeksjon, og symptomene bør undersøkes nærmere.

●     det er blødning eller utflod som inneholder blod utenom menstruasjon.

●     det er hyppig eller sviende vannlating.

●     det er stadig tilbakefall.

Hva er prognosen på soppinfeksjon i underlivet?

Prognosen er god og de aller fleste blir med litt tålmodighet kvitt en soppinfeksjon uten behandling. Dersom du satser på å bli kvitt en soppinfeksjonen uten behandling er det viktig å følge noen generelle råd:

●     Vask underlivet med vann eller uparfymerte såper 1 gang per dag

●     Unngå varmt og tettsittende undertøy/tøy

●     Unngå fuktige forhold som, for eksempel, våte badedrakter 

Oppdatert januar 2024

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Quality-Approved-badge-120px-2.jpg

Kilder: Helsenorge.no, Lommelegen.no, Helsenett.no, NHI.no

Relaterte tips & råd