Vitaminer som er bra for hårvekst

Hår og hodebunn

Et sunt hår starter fra celleveksten i hårrøttene, som bruker vitaminer og mineraler for å produsere nye sterke hårstrå. Hårets vekst kan også påvirkes av underliggende sykdom eller mangel på spesifikke vitaminer, spesielt B-vitaminer, sink og jern. For å oppnå et sunt og sterkt hår, bør du passe på at du får i deg nok av alle nødvendige vitaminer og mineraler.

Hårets vekstsyklus 

I livssyklusen til håret går hver hårsekk gjennom tre faser:

  1. Vekstfase
  2. Overgangsfase
  3. Hvilefase 

Vekstfasen varer fra 3 til 8 år, og håret vokser ca 1 cm i måneden. I overgangsfasen flytter bunnen på hårsekken seg nærmere hudens overflate, den nedre delen av håret forhornes, og veksten stopper opp. Deretter går hårsekken inn i en hvilefase som varer i omtrent 100 dager. Gamle hår faller ut, og en ny vekstfase begynner. 

Årsaker til hårtap

Hormoner, genetikk, stress, kjemisk behandling, undernæring og sykdom er noen av de vanligste årsakene til håravfall. Normalt har vi cirka 100 000 til 150 000 hårstrå på hodet, og det er helt vanlig å miste mellom 30 til 100 hår i døgnet. 

Hvis du begynner å miste mye mer hår enn det, kan det hende at du lider av hårtap, og vi anbefaler deg å snakke med legen din for å finne ut av årsaken.

De beste vitaminer og mineraler til håret

•    Vitamin B7

B7-vitaminet, også kalt biotin, bidrar til å opprettholde mange av kroppens hovedsystemer. Biotin er spesielt viktig for håret, og studier viser at biotinmangel kan forårsake hårtap hos mennesker. 

Tilskudd med biotin:

Her kan du finne utvalgte produkter for hår og hodebunn som kan hjelpe ved hårtap.

•    Sink

Sink spiller en viktig rolle ved hårvekst og bidrar til at oljekjertlene rundt folliklene fungerer som de skal. Sink er et nødvendig mineral som kroppen trenger, og det brukes i mange biokjemiske prosesser som hjelper kroppen til å fungere skikkelig. Noen av de essensielle prosessene som er avhengige av sink inkluderer cellereproduksjon, produksjon og vedlikehold av hormonnivåer, proteinsyntese og absorpsjon av vitaminer og andre mineraler. 

Tilskudd med sink:

•    Vitamin A

Studier viser at vitamin A hjelper hudkjertler til å produsere talg som beskytter hodebunnen, fukter og hjelper til med å holde håret sunt. A-vitaminet er også involvert i celledeling, reproduksjon og fosterutvikling. 

Mangel på vitamin A kan føre til flere alvorlige problemer, som for eksempel luftveisinfeksjoner, diaré, komplikasjoner ved meslinger og hårtap. 

Tilskudd med A-vitamin:

•    Vitamin D

Vitamin D er et viktig næringsstoff som spiller en rolle i mange av kroppens funksjoner. 

Mangel på vitamin D kan forårsake mange problemer, inkludert flekkvis hårtap (alopecia areata), fordi det stimulerer hårsekkene til å vokse. 

Tilskudd med D-vitamin:

•    Jern 

Jern hjelper røde blodceller å frakte oksygen til cellene i hele kroppen, og det er et viktig mineral for mange kroppsfunksjoner, inkludert hårvekst.

Jernmangel er en vanlig medvirkende årsak til anemi, som igjen kan forårsake hårtap.

Tilskudd med jern:

•    Vitamin E

Vitamin E er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

I en studie fikk personer med hårtap tilskudd med vitamin E over en periode på 8 måneder. Resultatet viser en økning på 34,5 % hårvekst, mens placebogruppen bare viser en økning på 0,1 %. 

Tilskudd med E-vitamin:

•    Selen

Selen er et sporstoff (mineral) som inngår i flere prosesser i kroppen. Blant annet er selen nødvendig for immunforsvaret og viktig for hår og negler.

En klinisk studie ble utført med pasienter som hadde eggstokkreft og som gjennomgikk kjemoterapi. Det ble vist at pasientene som fikk selentilskudd hadde en stor reduksjon i hårtap og andre gastrointestinale symptomer enn de som ikke fikk selentilskudd.

Tilskudd med selen:

Les flere artikler om hår og hodebunn.

Oppdatert juli 2022.

Kilder: Pubmed, Ncbi, Nhi.no, sml.snl.no

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd