Chat with us, powered by LiveChat Bleieutslett (Bleieeksem, bleiedermatitt) på baby og barn | Apotek For Deg

Bleieutslett (Bleieeksem, bleiedermatitt) på baby og barn

Foreldre & Barn

Hva er bleieutslett?
Bleieutslett, også kalt bleieeksem eller bleiedermatitt er svært vanlig hos spedbarn og småbarn som bruker bleie. Bleieutslett er en samlebetegnelse på alle lett betente hudforandringer og irritasjoner i bleieområdet over kortere eller lengre tid. Det oppstår ofte i fuktige, varme, våte og tette bleier. Vanligste årsak til bleieutslett er irritasjon fra urin og avføring, men det kan også skyldes irritasjon fra såpe og vann som fjerner naturlige fettstoffer fra huden slik at hudbarrieres svekkes. Dette kan føre til en infeksjon i den irriterte huden.

“Omtrent halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de er 18 måneder.”
-Helsebiblioteket.

Hvordan ser bleieutslett ut?

Bleieutslett sees ofte som røde, flekkvise forandringer på huden med glatt, blank overflate. Senere kan disse hudforandringene bli sår. Noen ganger kan bleieutslett vise seg som væskende hudløse områder. I sjeldnere tilfeller kan de vises som åpne sår og pussblemmer. Bleieutslettet er ofte verst rundt kjønnsorganet og endetarmsåpningen. 

Hvorfor får barn bleieutslett?

Lokal irritasjon fra avføring og urin er en vanlig årsak til bleieutslett. Huden tåler ofte dette godt, men bleieutslett oppstår lettere når det går lang tid mellom hvert bleieskift og ved diaré. Alle stoffer som forstyrrer hudens barrierefunksjon kan gi bleieutslett. Babyer og barn som bruker bleie har ofte et større behov for rengjøring. Dette kan føre til overdreven bruk av såpe, som fjerner de naturlige fettstoffene i huden og det kan oppstå bleieutslett.

Dersom man bruker for tette bleier, vil bakterier omdanne urin til ammoniakk. Dette fører til at hudens ytterlag går i oppløsning, på grunn av den høye pH-verdien.  Hvis det er konstant fuktig eller våt hud i bleieområdet, går huden lett i oppløsning, noe som kan resultere i en soppinfeksjon. Candida albicans er den soppen som ofte gir hudsykdom hos mennesker og den kan blomstre opp når huden er svekket av bleieutslett.

Andre årsaker som kan forårsake bleieutslett er:

●   Hyppige, løse avføringer

●   Manglende rengjøring i seteregionen

●   Konstant fuktighet under tette bleier

●   Hudsykdommer som psoriasis eller eksem

●   Tørk med harde håndklær

●   Enkelte bleietyper

Produkter til bleieskift:


Hvordan behandler man bleieutslett?

Det er viktig at bleier skiftes ofte ved et bleieutslett, slik at huden holdes tørr. Avføring må også fjernes med en gang. Lang luftetid med stumpen bar er også et viktig tiltak, slik at huden får luftet seg tilstrekkelig. Hvis rengjøring med vann ikke er tilstrekkelig, bør man bruke syntetisk eller oljeholdig vaskemiddel.

Det å beskytte huden mot avføring og urin vil gjøre behandlingen lettere. Etter hver rengjøring/bleieskift bør huden dekkes med vannavstøtende salve/ barrierekrem, eventuelt med en sinksalve. Sinksalve har en barrierefunksjon, virker vannavstøtende, adstringerende (sammentrekkende) og sårtilhelende. I tillegg hemmer sinksalven produksjonen av ammoniakk og beskytter dermed huden mot høye pH-forandringer.

Det finnes sinksalver med ulike konsistenser. Bruk en salve som det er lett å smøre utover og som ikke må skrubbes så voldsomt for å få av igjen.

Se våre sinksalver her:

Se våre produkter for bleieutslett her.

Komplette pakkeløsninger for bleieutslett:

Medikamentell behandling av bleieutslett:

Dersom sinksalve eller annen barrierekrem ikke hjelper, bør man ta kontakt med helsestasjon eller lege for å få utslettet vurdert. I noen tilfeller kan utslettet være eksem eller soppinfeksjon.

Det finnes reseptfrie legemidler til behandling av bleieutslett:

●    Bleieutslett med betennelse kan dempes med en svak kortisonsalve, for eksempel Hydrokortison salve, eventuelt tilsatt antiseptisk middel som dreper både bakterier og sopp. Kontakt lege etter 1 ukes behandling hvis plagene blir verre, eller ikke blir bedre. Det er viktig at man benytter de mildeste variantene av slik salve for barn. 

●    Væskende, infiserte sår kan i starten behandles med pensling med krystallfiolett (virker soppdrepende), eller desinfiserende kaliumpermanganatbad (som dreper bakterier, men virker også uttørrende). Krystallfiolett finnes i ulike styrker 0,1 % og 0,5 %. Forsøk behandlingen med 0,1 % først, om det ikke gir ønsket effekt kan styrken økes til 0.5 %.

●     Ofte finnes både bakterier og gjærsopp i bleieutslettet. Da kan det hjelpe med en kombinasjon av krystallfiolett og hydrokortison. 

Har du ytterligere spørsmål om riktig legemiddelbruk? Du finner mer informasjon i Felleskatalogens pasientutgave, eller ta gjerne kontakt med våre farmasøyter med faglig kunnskap og som er her for deg.

Hvordan forebygge bleieutslett?

Utviklingen av effektive og skånsomme bleier som holder godt på fuktigheten har ført til en reduksjon i utbredelsen av bleieutslett. For å hindre at barnet får bleieutslett er det anbefalt å bruke en parfymefri, oljebasert vask ettersom dette også fjerner gamle salverester effektivt, og er mer skånsomt for huden. Andre tips for å hindre bleieutslett er:

●    Ikke ta på ny bleie når stumpen er fuktig eller våt.

●     Unngå bruk av harde håndklær ved tørk. 

●     Hvis du har det travelt kan det hjelpe å blåse litt på stumpen så det tørker fortere, eller bruke en hårføner.

●     Hvis huden begynner å virke sår, eller er sår ofte, kan man «klappe» vannrester etter stell forsiktig inn i huden. Aldri gni med håndkle.

●     Bruk vannavstøtende barrierekremer.


Oppdatert oktober 2020.

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Helsebiblioteket.no, Naaf.no, Felleskatalogen.no.

Relaterte tips & råd