Chat with us, powered by LiveChat Hudguide: Alt du trenger å vite om rosacea | Apotek For Deg

Hudguide: Alt du trenger å vite om rosacea

Hud

Visste du at 5-10% av den voksne befolkningen her i nord har rosacea? Rosacea er en hudsykdom som vanligvis oppstår i 30-35 års alderen, rammer kvinner noe oftere enn menn, og er vanligere blant mennesker med lys hudtype. Det er fortsatt ukjent hva som er den egentlige årsaken til rosacea, men det antas at det er en kombinasjon av både arv og miljø. Her kan du lese mer om hva rosacea faktisk er, vanlige symptomer, behandlinger og hvilke produkter som kan hjelpe.

Hva er rosacea? 

NHI definerer rosacea som en kronisk betennelse i huden som gir rødhet i ansiktet. Rødheten vises ofte særlig i pannen, på haken, over nesen og i kinnene. Tilstanden viser seg vanligvis ved at de små blodkarene i ansiktet utvider seg, og at det kommer en vedvarende rødme i huden. Mange opplever å få små nupper og kviser i de røde områdene. Det kan også debutere som anfallsvis rødming, som kan vare i ca. 5 minutter. Alvorlighetsgraden varierer fra person til person, der noen ikke trenger behandling mens andre med mild til moderat alvorlighetsgrad har behov for medisiner for å holde tilstanden i sjakk. Hudforandringene kommer ofte i utbrudd hvor man får en betennelsesreaksjon i huden med røde og gule knopper. Det er vanlig at man opplever å bli verre ved inntak av alkohol, te, kaffe eller krydret mat, eller at man blir utsatt for sol, varme, kulde eller stress.

Hva er vanlige symptomer på rosacea? 

De vanligste symptomene på rosacea er rødflammet hud i ansiktet, synlige blodkar, og kviselignende utslett. I de letteste tilfellene vises lett rødme, spesielt på kinn og nese med små fine utvidede blodkar. I mer alvorlige tilfeller vil man i tillegg få betente røde og gule knopper, hevelser og brennende følelse i huden. Mange har plager i øyeområdene og opplever såre, tørre og irriterte øyne. Typisk for denne hudtilstanden er at huden blir svært sensitiv og tåler lite. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og rødheten forverres ofte av sollys.

Den egentlige årsaken til rosacea? 

Den egentlige årsaken til rosacea er ukjent, men tilstanden er ikke smittsom. Det er flere teorier framsatt av hva rosacea kommer av, men det er sannsynlig en kombinasjon av arv og miljøfaktorer står bak. Det finnes en rekke faktorer som kan utløse tilstanden eller forverre den ved å øke blodtilstrømningen til hudoverflaten i ansiktet. De vanligste årsakene er:

 • Sterkt sollys
 • Sterk kulde eller varme
 • Alkoholinntak
 • Kaffe eller te (varm drikke)
 • Varm og sterkt krydret mat
 • Stress og psykisk uro
 • Medikamenter
 • Kortisonkremer
 • Hard fysisk anstrengelse

Hva slags behandling finnes mot rosacea?

Det finnes ingen behandling som blir kvitt rosacea permanent, men det finnes behandlinger som kan hjelpe, og som lindrer tilstanden over lengre perioder. Det finnes både kremer, geler og tabletter både med og uten resept som hjelper mot rosacea, og alvorlighetsgraden avgjør hvilken behandling du bør ha. I meget alvorlige tilfeller kan en hudlege skrive ut antibiotika tabletter.
Av og til må laser og lysbehandling til for å få bort synlige blodkar eller rødme som legemidler ikke hjelper mot. Laser og lysbehandling har vist seg å være effektive mot rosacea og gir resultater som varer over lengre perioder.

Når man behandler hud med rosacea er det svært viktig å velge produkter som er milde og skånsomme mot huden. Produktene bør også være allergivennlige, anti-inflammatorisk, anti-redness og ha beroligende effekt på huden, samtidig som de gir god pleie og tilførsel av fuktighet. 

Et godt hudpleieprogram for deg med rosacea hud skal inneholde:

●     Rens 

●     Mild skrubb dersom huden din tåler det

●     Serum og nattkrem 

●     Dagkrem og solkrem 

●     Ansiktsmaske som fukter, pleier og beroliger huden.

Anbefalte produkter for deg med rosacea:

 

Skreddersydde pakkeløsninger 

 

Fuktighetspakken for rosacea hud:

Denne pakken passer for deg som ønsker et fullverdig hudpleieprogram bestående av rens, ansiktsvann, dagkrem og nattkrem. Rensen og ansiktsvannet brukes hver morgen og kveld, for å fjerne urenheter, smuss, sminkerester og døde hudceller. Huden skal alltid renses før bruk av ansiktsvann. Videre i hudpleierutinen påføres enten dag- eller nattkrem etter hvilken tid på døgnet det er.


Superfuktighetspakken for rosacea hud:

Denne pakken passer for deg som ønsker å gi huden rikelig med fuktighet, pleie og næring tilpasset en sensitiv hud med rosacea. Pakken inneholder serum, dagkrem og nattkrem. Serumet skal alltid påføres før dagkrem og nattkremVi anbefaler å la serumet trekke seg inn i huden før du påfører dag – eller nattkrem. 


Beskyttelsespakken for rosacea hud:

Denne pakken passer perfekt for deg som ønsker å beskytte, fukte og pleie en hud med rosacea. Pakken inneholder serum, dagkrem og solkrem som et 3-stegs program på morgenen. Serum skal påføres før dagkrem og solkrem. En god huskeregel er at solkrem alltid avslutter hudpleierutinen. Det er viktig at du lar hvert produkt få trekke seg inn i huden før du påfører det neste. 


Rensepakken for rosacea hud:

Denne pakken er perfekt for deg som ønsker å ha et enkelt og effektivt sett med renseprodukter. Pakken inneholder ansiktsrens og ansiktsvann, og er tilpasset hud med sart hud og rosacea. Det er viktig å rense huden for urenheter, smuss, sminkerester og døde hudceller slik at huden kan fungere optimalt med alle sine funksjoner. Ved å rense huden sørger du for at de påfølgende produktene jobber mer effektivt i huden.

Det er mange grep man kan gjøre selv for å behandle huden hjemme. Et hudpleieprogram for hud med rosacea passer også ofte for sensitiv hud, men det kan likevel finnes noen forskjeller.  Produkter som er spesielt utviklet for hud med rosacea er ofte tilsatt ingredienser som virker styrkende på huden, samt virker karsammentrekkende og betennelsesdempende for å dempe rødheten, som for eksempel:

 • Koffein
  Koffein gir en god effekt på blodkarene i huden da det stimulerer mikrosirkulasjonen og har en sammentrekkende effekt på blodårene. Dette bidrar til å dempe rødhet ved sprengte blodkar. Koffein i kosmetikk fungerer som en antioksidant når den påføres på huden, og beskytter mot frie radikaler. 
 • Trollhassel
  Trollhassel har en sammentrekkende effekt på blodårene, samtidig som ingrediensen er kjent for å styrke skadde blodkar under huden, dempe irritasjoner, dempe rødhet og virker betennelsesdempende. Denne ingrediensen lindrer og beskytter huden, og er derfor godt egnet til behandling av rosacea.
 • Hestekastanje
  Hestekastanje inneholder en komponent i frøene kalt aescin, som er ansvarlig for de fleste av hestekastanjens gode egenskaper. Det er først og fremst frøene som gir en oppstrammende effekt på blodkarene, og som lindrer, pleier og fremmer blodsirkulasjon i blodkarene. Hestekastanjens blodstimulerende egenskap er brukt i behandling mot rosacea, åreknuter og venøs insuffisiens (en sykdom i dype vener). 
Hestekastanje.
Hestekastanje

Hva kan jeg selv gjøre for å forebygge rosacea utbrudd? 

Her er våre tips:

●     Bruk solkrem daglig med høy solfaktor, hele året. 

●     Unngå direkte eksponering for sterkt sollys.

●     Bruk milde hudpleieprodukter tilpasset sensitiv og rød hud. 

●     Bruk såpefrie renseprodukter som ikke irriterer huden.

●     Bruk en fuktighetskrem tilpasset din hudtype.

●     Bruk kosmetiske og sminke produkter som ikke tetter til porene.

●     Unngå peelinger og harde skrubber som kan irritere huden. 

●     Bruk en foundation eller concealer med grønnaktig eller gyllen farge for å kamuflere rødhet.

●     Begrens inntak av alkohol, kaffe og sterk mat. 

●     Unngå bruk av kortisonkremer.

Spør oss i Apotekfordeg om gode og trygge produkter til daglig pleie og forebygging av hud med rosacea. 

Hvilken rens bør du velge til hud med rosacea?

Hud med rosacea er sensitiv. Den kan oppleves stramt og ømfintlig siden den reagerer lett på ulike produkter. Denne hudtilstanden har behov for ekstra milde renseprodukter med pleiende, fuktighetsgivende og beroligende ingredienser. Anbefalt rens til denne hudtilstanden er

 • Rensemelk
 • Rensegel
 • Rensebalm

Renserutiner:

Det er viktig å opprettholde gode renserutiner hver dag for å gi huden best mulig pleie, og for å bevare en sunn og frisk hud. Renseprodukter brukes til å fjerne skitt, smuss, forurensninger, makeup, overflødig olje og talg på hudoverflaten. Optimalt bør man rense huden morgen og kveld hver dag, og da helst dobbeltrens.

Dobbeltrens betyr at man renser huden nøye to ganger ved å først påføre renseprodukt, deretter vaske av, og igjen rense huden. Bruk et bomullspad og dra milde, lette strøk over ansiktet, unngå harde og klorete bevegelser som kan gi små skader i ansiktshuden. Ansiktsvann, eller toner som det også kalles, er fint å bruke i tillegg til rens da det fjerner eventuelle rester av smuss i huden, bringer huden tilbake til normal pH verdi, lukker porer og tar vekk døde hudceller. Det er viktig å bruke et renseprodukt som er tilpasset din hud, slik at huden får riktig pleie. En stor fordel med å rense huden er at produktene du bruker på huden etter rens, vil trekke seg bedre ned i hudlagene og gi enda bedre effekt enn om du ikke hadde renset.

Klikk her for en oversikt over alle våre renseprodukter.

Hudguide – Steg for steg hvordan du renser huden: 

 1. Fukt huden først med vann ved å enten klappe litt vann lett i huden, eller ved å bruke en fuktig klut som du drar med lette bevegelser over ansiktet. 
 2. Bruk rens tilpasset din hudtype og masser godt i hele ansiktet. Du trenger kun en liten mengde rens, gjerne på størrelse med 1-2 erter.
 3. Rens godt ved nesekrokene, ved hårfeste og rundt øynene i tillegg til resten av ansiktet.
 4. Bruk mellom 30-60 sekunder på å massere renseproduktet inn i huden. 
 5. Vask av rensen med en godt fuktet klut.
 6. Gjenta punkt 2-5. 
 7. Avslutt med ansiktsvann (hvis dette er en del av hudpleieregimet). 
 8. Klapp huden tørr eller tørk av med et mykt håndkle.

Oppdatert mars 2021

Kilder: Norskhelseinformatikk (NHI.no), Felleskatalogen.no, Lommelegen.no, Den norske legeforening (tidsskriftet.no), Rolv.no, www.webmd.com, www.aad.org, www.medicalnewstoday.com

Relaterte tips & råd