Chat with us, powered by LiveChat Alt du trenger å vite om solskadet hud | Apotek For Deg

Hudguide – alt du trenger å vite om solskadet hud

Hud

De fleste av oss liker å sitte i solen og nyte solstrålene på varme sommerdager. Solen er den viktigste kilden til vitamin D og har positive effekter på humøret vårt, men for mye soleksponering uten tilstrekkelig solbeskyttelse kan over tid gi kronisk solskadet hud i form av ujevn pigmentering, ujevn hudstruktur, tynn, tørr og grov hud.

Mye soleksponering fremskynder også hudens aldringsprosess, blant annet fordi kollagenet i huden brytes ned slik at huden blir slappere og mindre elastisk. Fine linjer og rynker begynner å tre frem og huden vil også miste mye av sin naturlige glød.

Opp mot 90% av hudens aldring skyldes solens effekt på huden. Uten soleksponering vil hudens aldringstegn knapt synes før ved ca. 70 års-alder!

Dette gjør solskader med huden din: 

●     Økt risiko for hudkreft 

●     Økt risiko for føflekkreft

●     Overhuden blir tynnere 

●     Talgkjertler forstørres

●     Porene blir større

●     Pigmenteringen blir ujevn 

●     Økt produksjon av fregner 

●     Fremskyndet aldring av huden med synlige linjer og rynker 

●     Huden blir slappere med mindre kollagen og elastin 

●     Partier med skjellete og ru hud oppstår

Overdreven soling kan, spesielt hos personer med lys hud, utløse smertefulle forbrenningsreaksjoner med rødhet og eventuelt blemmer og sår.

Årsak til solskadet hud?

Solens ultrafiolette stråler (UV-stråler) skader huden vår. UVA – og UVB stråler fra solen trenger gjennom huden og gjør hudfargen brun eller rød.

UVA-stråler går dypere i huden og ødelegger bindevevet slik at det mister sin spenst og elastisitet. Dette resulterer etter hvert i rynker og furer i huden. Disse strålene er aktive hele året, og verken skyer eller vinduer blokkerer de. En enkel huskeregel er «A for Aging.» UVA-strålene gjør huden vår eldre.  

UVB-stråler, som gir solforbrenning, skader overhuden ved at det dannes såkalte frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale (DNA). Hudcellene vil dele seg unormalt og dermed vil celleskadene vise seg som tørr, tynn, grov og læraktig hud, med ujevn pigmentering. I verste scenario kan det utvikles såkalte solare keratoser (eller aktinisk keratose, godartet svulstvev), og i sjeldnere tilfeller hudkreft. En enkel huskeregel er «B for Burning». UVB-strålene «brenner» huden vår. 

Kan solskader forebygges?

Det viktigste du kan gjøre for å unngå solskader er å bruke solkrem med høy solfaktor. Ifølge FHI bør du i Norge bruke solkrem med minst faktor 15, og i solrike land minst faktor 30. Du bør også helst bruke faktor 50+ eller sunblock på spesielt utsatte områder. Unngå overdreven soling, og hold deg inne når solen er på sitt sterkeste. Dersom dette ikke er mulig, bør du dekke til huden med klær eller hatt.

Hvordan behandle solskadet hud?

En hud som er solskadet ser ofte grov, slapp, tørr og ujevn ut med mangel på glød og elastisitet. Mange får også ujevn pigmentering og ujevn hudstruktur. En hudlege eller hudterapeut vil kunne gi deg råd om hvilken behandling som passer best til din hud, samt kunne vurdere alvorlighetsgraden på dine solskader. Solskadet hud kan behandles hos en hudklinikk, men det finnes også mange effektive produkter til hjemmebehandling.

Produkter til hjemmebehandling bør inneholde ingredienser som lysner og jevner ut hudtonen, samtidig som det gir fuktighet og pleie, reparerer og virker beroligende. Dette skyldes at mange aktive ingredienser som bleker og utglatter huden, også kan tørke ut huden.  

Det er viktig å velge produkter med aktive og lysnende ingredienser for å få best mulig effekt på mørke flekker, og som samtidig reparerer huden fra dybden. Kojic syre, A-vitaminsyre og C-vitamin er svært vanlige ingredienser som virker blekende på pigmentflekker og samtidig virker hudfornyende. Felles for disse tre ingrediensene er at de fleste brukere i starten vil oppleve å få lette reaksjoner i huden som prikking, svie og lett rødme som følge av at ingrediensene jobber med huden og utfører sin oppgave. Et godt tips er å gi huden litt tid, slik at den sakte, men sikkert kan venne seg til og tilpasse seg de nye produktene og ingrediensene. 

Kojic syre

Kojic syre eller kojicacid som det også kalles, er utvunnet fra ulike sopparter, og er kjent for å hemme enzymet tyrosinase i huden. Ved å blokkere tyrosinase har kojicsyren en lysnende effekt og jevner ut hudtonen. 

A-vitaminsyre

A-vitaminsyre har svært god effekt på solskadet hud da den øker produksjonen av nye hudceller og fører til utstøtelse av gamle celler, hvilket betyr at ny og frisk hud kommer til. Denne typen syre motvirker arrdannelse, jevner ut pigmentforandringer, reduserer store porer og demper fine linjer og rynker. Du må regne med at flassing vil forekomme ved bruk av a-vitaminsyre ettersom  “gammel hud” skiftes ut og ny frisk hud kommer til. 

C-vitamin

C-vitamin eksfolierer huden og gir den en sunn, naturlig glød. Det har også en utjevnende effekt på hudtonen, og er derfor mye brukt i produkter mot pigmentering og produkter som gir mer glød til huden. 


Det er viktig å smøre seg med litt tålmodighet når du behandler huden for solskader. Det kan ta mellom 3-6 måneder og opptil et år å oppnå tilfredsstillende resultater. Både under og etter behandling bør du bruke solkrem med faktor 50+ for å beskytte, forebygge og opprettholde jevnheten i huden. Det finnes flere forskjellige behandlinger mot solskader, og valg av behandlingsmetode vil variere etter omfang og alvorlighetsgrad på solskadene.

Hos ApotekForDeg kan du finne gode og effektive produkter til selvbehandling og hjemmebehandling. 

Anbefalte produkter til solskadet hud:

Pigmentpakken

Denne pakken er velegnet til deg som ønsker å gi huden din dypvirkende pleie mot solskader. Pakken inneholder rens med skrubb, dagkrem og nattserum som er tilpasset hud med solskader og ujevn hudoverflate. Det er viktig å rense huden for urenheter, smuss, makeup- rester og døde hudceller slik at huden kan fungere optimalt med alle sine funksjoner. Når du renser huden sørger du for at de påfølgende produktene jobber mer effektivt i huden, samtidig som huden får en frisk glød. Dagkremen og nattserumet i denne pakken jobber effektivt mot mørke flekker, ujevn hudtone, ujevn hudoverflate og fornyer huden. Dagkremen inneholder høy solbeskyttelse slik at huden får tilstrekkelig pleie og beskyttelse under behandling.

3-i-1 pakken

Denne pakken passer perfekt for deg som ønsker å gi huden både pleie og beskyttelse. Pakken inneholder dagkrem, peelingkrem og solkrem. Produktene er tilpasset hud med solskader, og gir huden intensiv pleie og beskyttelse. Dagkremen kan brukes daglig etter behov. Solkrem påføres etter dagkrem. En enkel huskeregel er at solkrem er det siste steget i hudpleierutinen. Du bør vente minst 15 minutter etter du har påført solkrem før du går ut. Peelingkremen er velegnet til å gi huden en dypere behandling, og skal kun brukes 2-3 kvelder i uken. Peelingen stimulerer hudcellene og hjelper huden med å utvikle ny, frisk og glødende hud. 

Vitamin C pakken

Denne pakken passer utmerket til deg som ønsker en enkel men effektiv hudpleierutine med pleiende produkter. Pakken består av en rens med skrubb og et serum tilpasset hud med solskader. Det er viktig å rense huden for urenheter, smuss, make-up rester og døde hudceller slik at huden kan fungere optimalt med alle sine funksjoner. Når du renser huden sørger du for at de påfølgende produktene jobber mer effektivt i huden. Et godt tips er å massere rensen godt inn før du vasker den av. Huden bør renses hver morgen og kveld. Serumet masserer eller klapper du lett inn på nyrenset hud. Bruk fingertuppene dine, så slipper du å sløse dyrebart ansiktsserum på håndflatene dine.  

Solskadepakken 

Denne pakken passer perfekt for deg som ønsker en god hudpleierutine på kvelden. Pakken inneholder peelingkrem og nattserum, som begge kun skal brukes på kvelden. Produktene er tilpasset hud med solskader og ujevn pigmentering. Peelingkremen er velegnet til å gi huden en dypere behandling, og denne skal kun brukes 2-3 kvelder i uka for optimal behandling. Når huden blir eksfoliert, stimuleres hudcellene og det utvikles ny, frisk hud med glød. Peelingkremen skal alltid påføres før serum, dersom de brukes samme dag. 

Hvilken rens bør du velge til hud med solskader? 

Solskadet hud ser ofte grov og slapp ut, gjerne med ujevne pigmenteringer og tydelige aldringstegn. Du bør velge produkter som eksfolierer og stimulerer cellefornyelsen ved hjelp av aktive ingredienser. Eksempler på slike ingredienser er AHA-syrer og C-vitamin.

Renserutiner: 

Det er viktig å opprettholde gode renserutiner hver dag for å gi huden best mulig pleie, og for å bevare en sunn og frisk hud. Renseprodukter brukes til å fjerne skitt, smuss, forurensninger, makeup, overflødig olje og talg på hudoverflaten. Huden bør renses morgen og kveld hver dag, og da helst dobbelrens. Dobbelrens betyr at man renser huden nøye to ganger ved å først påføre renseprodukt, deretter vaske av, og igjen rense huden. Bruk en bomullspad og dra milde, lette strøk over ansiktet, unngå harde og klorete bevegelser som kan gi små skader i ansiktshuden. Ansiktsvann, eller toner som det også kalles, er fint å bruke i tillegg til rens, da det fjerner eventuelle rester av smuss i huden, bringer huden tilbake til normal pH verdi, lukker porer og tar vekk døde hudceller. Det er viktig å bruke et renseprodukt som er tilpasset din hud, slik at huden får riktig pleie. En stor fordel med å rense huden er at produktene du bruker på huden etter rens, vil trekke seg bedre ned i hudlagene og gi enda bedre effekt enn om du ikke hadde renset.

Hudguide – Steg for steg hvordan du renser huden: 

  1. Fukt huden først med vann ved å enten klappe litt vann lett i huden, eller ved å bruke en fuktig klut som du drar med lette bevegelser over ansiktet. 
  2. Bruk en rens tilpasset din hudtype og masser godt i hele ansiktet. Du trenger kun en liten mengde rens, gjerne på størrelse med 1-2 erter.
  3. Rens godt ved nesekrokene, ved hårfeste og rundt øynene i tillegg til resten av ansiktet.
  4. Bruk mellom 30-60 sekunder på å massere renseproduktet inn i huden. 
  5. Vask av rensen med en godt fuktet klut.
  6. Gjenta punkt 2-5. 
  7. Avslutt med ansiktsvann (hvis dette er en del av hudpleierutinen).
  8. Klapp huden tørr eller tørk med et mykt håndkle.

Oppdatert mars 2021

Kilder: Nhi.no, Lommelegen.no, Hudguide.no, Tidsskriftet.no (Den norske legeforening), www.health.harvard.edu (Harvard Health Publishing), www.webmd.com, www.aad.org (American Academy of Dermatolog)

Relaterte tips & råd