Chat with us, powered by LiveChat Hva er squalene og squalane? | Apotek For Deg

Hva er squalene og squalane?  

Kosmetiske ingredienser
Hva er squalene og squalane?

Hvis du noen gang har undersøkt ingredienser i fuktighetskremer, har du helt sikkert hørt eller lest om squalene og squalane. 

Bortsett fra at det ene ordet, «squalane», skrives med en «a», og det andre, «squalene», skrives med en «e», så er disse ingrediensene ellers også veldig like, i det minste fra et kjemisk perspektiv. Likevel er det en stor forskjell som er viktig å vite når du bruker hudpleie hvor disse ingrediensene er tilsatt.

Hva er squalene?

Hva er squalene
Molekylstruktur til squalene.

Squalene finnes naturlig i kroppen og er et triterpen, som er et mellomprodukt i kolesterolbiosyntesen. Ingrediensen ble navngitt på grunn av at den forekommer i store mengder i hailever, som også regnes som en av de rikeste kildene til squalene.

Squalene er en fuktighetsgivende forbindelse som utgjør omtrent 15 % av vår talg-lipid-blanding ved fødselen, og mengden av forbindelsen i kroppen reduseres etter hvert med alderen. Stoffet har blitt identifisert som en av faktorene som gjør at huden holder seg glatt og fuktig hos unge mennesker. Her kan du lese mer om hvorfor squalene er en viktig ingrediens.

Hva er squalane?

Hva er squalane
Molekylstruktur til squalane.

Squalane er en hydrogenisert versjon av squalene. Det å hydrogenere betyr at hydrogen H2 blir lagt til en dobbeltbinding i et molekyl, og denne reaksjonen får molekylet til å endre egenskaper. Når squalene konverteres til squalane, blir den en mer stabil, effektiv og hudvennlig ingrediens.

Squalane fukter og vedlikeholder huden, og har antibakterielle egenskaper. Squalane kan være avledet fra plantebaserte kilder, som f.eks. olivenolje, sukkerrør, palmeolje, hvetekimolje, amarantolje og riskli olje.

I hudpleieprodukter brukes squalane for å helbrede og forebygge rynker og misfarget hud. Regelmessig bruk av produkter som inneholder squalane kan forebygge fregner, redusere eksem og gjøre huden mykere.

Fordeler med squalane og squalene

Begge ingrediensene er meget effektive fuktighetsgivende midler. De absorberes raskt og dypt ned i huden, og de holder huden smidig og fleksibel.

•     Squalane har beskyttende og regenererende egenskaper, er ikke-komedogen og kan trygt brukes på fet og akne-utsatt hud. Squalene kan derimot tette porene.  

•     Squalene har antioksidante egenskaper, mens squalane, på grunn av sin kjemiske struktur, har ingen antioksidantaktivitet.

•     Squalane trekkes dypt inn i huden og føles ikke klissete.

•     I løpet av de siste årene har squalene vist seg å ha beskyttende aktivitet mot flere kreftfremkallende stoffer.

•     Både squalane og squalene har evne til å redusere TEWL (Trans Epidermal Water Loss).

Produkter som inneholder squalane

Nimue Multi Day Plus 50 ml

Dette er en dagkrem for moden og miljøskadet hud. Kremen inneholder stamcellekompleks, innkapslede antioksidanter og AHAComplex som pleier tørrhet, linjer og gir fornyet spenst.

Isispharma Secalia DS 40 ml

Secalia DS er en ansiktskrem spesielt utviklet for svært tørr hud som mangler naturlig fukt- og lipidstoffer. Kremen tilfører huden fuktighet i 8 timer og inneholder nøye utvalgte ingredienser for høy toleranse. Secalia DS er formulert med sheasmør, squalane-olje og Inca Inchi-olje som styrker hudens fukt- og fettlag, og holder den myk og elastisk. Inca Inchi-olje er naturlig rik på omega-3, vitamin A og antioksidanten vitamin E.

Mr & Mrs Tannie 24H Tan Serum 75 ml

Serumet fra Mr & Mos Tannie er et fargeløst self-tan serum som gir huden gradvis naturlig brunfarge. Dette silkemyke self-tan serumet bekjemper fine linjer og gir ansiktet en naturlig glød. Self-tan serumet inneholder også beroligende aloe vera og hyaluronsyre.

Clear Start Skin Soothing Hydrating Lotion 60 ml

Dette er en talgregulerende fuktighetskrem med squalane-ekstrakt og fuktbindende hyaluronsyre for fuktfattig tenåringshud. Kombinasjonen med fuktbindende hyaluronsyre og mykgjørende squalane ekstrakt fra økologisk sukkerrør virker beroligende, og pleier hud som blant annet har blitt utsatt for en legemiddelindusert sensitivisering. Denne unike fuktighetsbevarende formuleringen motvirker tørr, rød og flassende hud, og inneholder i tillegg et hudbeskyttende trippelkompleks med naturlige essenser av ingefær, appelsin og grapefrukt. Produktet inneholder ingen kunstige fargestoffer eller parfyme.

NIOD Hydration Vaccine Face Cream 50 ml

NIOD Hydration Vaccine Face Cream er en fuktighetsgivende ansiktskrem som hjelper huden å bygge opp fukten innenfra. Kremen hindrer tap av Natural Moisturising Factors (NMF), hudens naturlige fuktbevarende forbindelser. Forbedring av NMF har vist seg å kunne gjøre at huden ser opptil 20 år yngre ut, kun på grunn av økt vanninnhold. Hydration Vaccine inneholder blant annet Blue Algae Molecular Film som danner en dekkende og pustende hinne som beskytter mot fysisk vanntap, og Fungi Composite Organisms som danner vannreservoarer og styrker NMF i huden.

Isispharma Glyco-A Body Peeling 200 ml

Kroppspeelingen fra Glyco-A serien mykgjør, fukter og glatter ut huden med sine eksfolierende egenskaper. Med den optimale kombinasjonen av 10 % glykolsyre og 1 % melkesyre gjør produktet ideell for å forbedre hudteksturen, samt eliminere ru og tørr hud som mangler fasthet. Isispharma Glyco-A Body Peeling inneholder også aminosyreekstrakt fra havre som demper irritasjoner og rødhet, plantesqualan som gjenoppbygger hudbarrieren, og karitésmør som bevarer fukt og fett i huden.

Kanskje du også er interessert i dette: Glyserin i hudpleieprodukter

 

Oppdatert desember 2021.

Kilder: Ncbi, sharks.org 

Apotek For Deg, Karl Johans gate 37, 0162 Oslo, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd