Hva er Aktinisk Keratose?

Sol- og solbeskyttelse
Hva er Aktinisk Keratose?

Aktinisk keratose, eller solar keratose som det også kalles, er godartet svulstvev som skyldes skader i huden fra solstråling. Personer med lys hudtype som har vært eksponert for intenst sollys over mange år, og som ikke har brukt tilstrekkelig med solbeskyttelse, er mest usatt. I tillegg øker forekomsten med alderen.

Over 80 % av de med aktinisk keratose får det på områder som er mest utsatt for sol, f.eks. ansikt, hals, armer og hender. Tilstanden kan gå tilbake av seg selv dersom man unngår soleksponering, men den kan også utvikle seg til plateepitelkreft. Hudforandringene kan være alt fra en enkelt flekk til flere tallrike flekker i de solutsatte hudområdene.

Hvordan ser Aktinisk Keratose ut?

Typisk for aktinisk keratose er hudforandringer som består i små flekker med svakt rødfarget og eventuelt gulaktige skjellende flekker. Flekkene kan også være moderat hyperpigmenterte med mørk farge. Overflaten er som oftest litt ru, tørr og skjellete med en diameter på 0,1-2,5 cm. Huden vil kjennes ru som sandpapir, og noen flekker kan gi kløe eller litt ubehag selv om de fleste flekker er symptomfrie.

Hvordan behandles Aktinisk Keratose?

Først og fremst bør du ikke utsette huden for ytterligere solstråling. Det er viktig å dekke til utsatte hudområder med klær og bruke hodeplagg som kaster skygge over ansiktet og ørene. Du bør smøre deg inn med høy solfaktor, helst solfaktor 50+ når du er ute i solen.

Behandling av aktiniske keratoser velges ut fra hvordan tilstanden i huden er. Aktiniske keratoser kan behandles lokalt med kremer, frysebehandles med flytende nitrogen eller behandles med fotodynamisk terapi. Kirurgi kan også være aktuelt ved spesielt tykke hudforandringer, eller dersom det er behov for vevsprøve.

•    Lokalbehandling med kremer egner seg best når det er mange og små forandringer, over store hudområder som skal behandles.

Vi anbefaler Urelia 50 fra Isispharma, som er en mykgjørende og eksfolierende krem som fukter huden og skånsomt fjerner skorper, tørr, ru og fortykket hud på hudoverflaten. Velegnet til punktbehandling av harde og fortykkede hudområder.

•    Frysebehandling med flytende nitrogen brukes for å fjerne enkeltstående aktiniske keratoser, med eventuelt skraping. Det blir sprayet flytende nitrogen på hudforandringene i to omganger med 5-10 sekunders varighet, og med opptining imellom.

•    Fotodynamisk behandling brukes ved alle typer aktiniske keratoser og går ut på å påføre en lysømfintlig (fotosensibiliserende) krem på flekkene, etterfulgt av stråling med lys av en bestemt bølgelengde. Vevet i huden dør som følge av dette, og gir et godt kosmetisk resultat.

Hvordan forebygge Aktinisk Keratose?

•    Unngå overdreven soling

•    Unngå solarium

•    Bruk alltid solbeskyttelse med høy solfaktor

•    Påfør jevnlig solbeskyttelse med korte intervaller og spesielt etter bading eller svetting

•    Dekk til utsatte hudområdet med klær eller solhatt

•    Unngå soling ved tidspunktene mellom kl 11 og kl 14 på sommeren, da solen er på sitt sterkeste

•    Ta pauser i skyggen

•    Oppsøk lege og få undersøkt sår som ikke gror eller ved mistanke om hudforandring

Aktinisk Keratose – Krem som beskytter

Actinica Lotion Solbeskyttelse Sollotion. Actinica lotion er en høyeffektiv medisinteknisk sollotion som har klinisk bevist forebyggende effekt mot visse former for hudkreft og aktiniske keratoser. Spesielt utviklet for personer som har økt risiko for å utvikle non-melanom hudkreft ved eksponering for UV-stråler.

Isispharma Urelia 50 er Norges eneste krem med 50% karbamid. Mykgjørende og eksfolierende krem som fukter huden og skånsomt fjerner skorper, tørr, ru og fortykket hud på hudoverflaten – helt uten å svi.

Locobase Repair Hudkrem inneholder reparerende ceramider, hudidentiske lipidstoffer, som hjelper huden å bevare fukt, ved å bygge opp hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Kremen inneholder 63 % fett og reparerer irritert, skadet og dehydrert hud ved å tilføre huden rikelig med fuktighetsbevarende fettstoffer. Kremen er drøy i bruk og kan brukes av voksne og barn til pleie av tørr hud på kropp og i ansikt.

Kanskje du også er interessert i dette: Hudkreft – malignt melanom og non-melanom 

Oppdatert april 2022.

Kilder: Nhi.no, Felleskatalogen

Apotek For Deg, Strømsveien 76, 2010 Strømmen, tlf: 22 99 29 29

Du kan besøke oss her

Relaterte tips & råd